VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In één muisklik: de jaarcijfers van donderdag 9 februari. Later op de dag volgen de analyses van de VEB-economen.

 

Hier leest u de VEB-analyse van de Aegon-cijfers 

Aegon boekt miljardenverlies

(ABM FN-Dow Jones) Aegon heeft in het vierde kwartaal een groter dan verwacht miljardenverlies geboekt, terwijl het operationele resultaat meeviel. Dat bleek donderdag bij de publicatie van de kwartaalcijfers van de verzekeraar.

Het boekverlies op de geplande verkoop van Aegon Nederland aan ASR Nederland leidde tot een nettoverlies van 2,4 miljard in het vierde kwartaal, meldde Aegon. Het jaarresultaat kwam daardoor op een verlies van 2,5 miljard euro uit.

Analisten rekenden vooraf gemiddeld op 1,3 miljard euro, maar de schattingen liepen erg uiteen. Aegon had al aangekondigd een fors deel van het boekverlies in het vierde kwartaal te zullen nemen.

Topman Lard Friese stelde dat Aegon afgelopen jaar de uitvoering van zijn strategie heeft versneld, met de historische beslissing om het Nederlandse bedrijf samen te voegen met concurrent ASR. Ondanks de moeilijke marktomstandigheden verbeterden de operationele prestaties sterk, volgens de bestuursvoorzitter.

Het operationele resultaat van 488 miljoen euro in het vierde kwartaal was 4 procent hoger dan een jaar eerder en ook hoger dan de 434 miljoen euro die analisten gemiddeld hadden verwacht. Over heel 2022 was het operationele resultaat even hoog als een jaar eerder, namelijk 1,9 miljard euro.

De hoeveelheid operationeel gegenereerd kapitaal bedroeg in het vierde kwartaal 290 miljoen euro. Dit cijfer wordt door analisten belangrijk gevonden, omdat het bepaalt hoeveel dividend er kan worden uitgekeerd. Het bedrag was hoger dan een jaar eerder maar lager dan de analistenverwachting van 334 miljoen euro.

De verzekeraar wil een slotdividend van 0,12 euro per aandeel uitkeren en kondigde een aandeleninkoopprogramma aan ter waarde van 200 miljoen euro, dat moet worden uitgevoerd in de eerste helft van het jaar.

De solvabiliteit per eind december bedroeg 208 procent, tegen 212 procent een kwartaal eerder. Hier was door analisten gerekend op 206 procent.

"In de komende periode blijven we volledig gericht op de uitvoering van onze strategie en het behalen van onze financiële doelstellingen. De maatregelen die we tot nog toe hebben genomen, geven ons het vertrouwen dat we in 2023 in staat zullen zijn ten minste 1 miljard euro aan operationeel kapitaal te genereren uit onze bedrijfsonderdelen buiten Nederland", zei Friese donderdag.

"We hebben de afgelopen twee jaar 1,5 miljard euro aan vrije kasstroom gegenereerd. Daarmee hebben we de doelstelling die we tijdens de Capital Markets Day van 2020 voor drie jaar hadden gesteld, al bereikt." In 2023 verwacht Aegon ongeveer 600 miljoen euro aan vrije kasstroom te realiseren. Daarbij streeft de verzekeraar naar een dividend van ongeveer 30 eurocent per gewoon aandeel, "een duidelijk bewijs van het vertrouwen dat wij stellen in onze strategie."

***

Resultaat ArcelorMittal valt terug

(ABM FN-Dow Jones) ArcelorMittal heeft in het vierde kwartaal van 2022 de EBITDA flink zien teruglopen, zoals analisten ook hadden verwacht. Dit bleek donderdagochtend uit de kwartaalcijfers van de staalreus.

ArcelorMittal boekte afgelopen kwartaal een EBITDA van 1,26 miljard dollar. In het derde kwartaal was dit nog 2,66 miljard dollar en over dezelfde periode een jaar eerder 5,05 miljard dollar.

Analisten hadden voor het vierde kwartaal van het afgelopen boekjaar ook gerekend op een EBITDA van 1,26 miljard dollar.

Op een omzet van 16,9 miljard dollar behaalde de staalreus over het laatste kwartaal van 2022 een nettowinst van 261 miljoen dollar. De consensus mikte op een winst van 358 miljoen dollar.

In het derde kwartaal van 2022 boekte ArcelorMittal een omzet van 19,0 miljard dollar. De nettowinst lag op 993 miljoen dollar. Over het vierde kwartaal van 2021 was de nettowinst zelfs 4,0 miljard dollar.

De vrije kasstroom bedroeg afgelopen kwartaal 2,1 miljard dollar.

Eind december had de staalreus een schuld van 2,2 miljard dollar. Dat was eind september nog 3,9 miljard dollar.

Dividend
Het dividendvoorstel voor 2022 ligt op 0,44 dollar per aandeel ArcelorMittal. Ook wil het bedrijf tijdens de jaarvergadering in mei toestemming vragen om meer eigen aandelen te mogen inkopen.

Outlook
In 2023 verwacht ArcelorMittal circa 5 procent meer verschepingen op jaarbasis. Daarnaast rekent de staalreus op een positieve vrije kasstroom en op 4,5 tot 5,0 miljard dollar aan investeringen.

***

Unibail-Rodamco-Westfield haalt eigen outlook ruimschoots

(ABM FN-Dow Jones) Unibail-Rodamco-Westfield heeft over 2022 de eigen outlook, die al een keer werd verhoogd, ruimschoots gehaald en boekte ook hogere huurinkomsten. Dit bleek donderdag uit de kwartaalcijfers van het vastgoedconcern.

De terugkerende aangepaste winst per aandeel kwam over het gehele boekjaar uit op 9,66 euro, terwijl de onderneming bij de publicatie van de resultaten over de eerste drie kwartalen van 2022 nog uitging van ten minste 9,10 euro per aandeel.

De nettohuurinkomsten van Unibail stegen met 29,1 procent op jaarbasis van 1,72 miljard euro naar 2,23 miljard euro.

Het vastgoedfonds kon vorig jaar 97 procent van de huren incasseren en dat is volgens de onderneming overeenkomstig het percentage in 2019.

De leegstand bedroeg eind december 6,5 procent tegen 8,9 procent eind juni 2022 en 5,4 procent eind december 2019.

Verder stootte Unibail afgelopen jaar voor 2,8 miljard euro aan vastgoed af.

Outlook
Voor het lopende boekjaar 2023 verwacht Unibail-Rodamco-Westfield een winst per aandeel van 9,30 tot 9,50 euro.

***

Wereldhave voldoet aan verhoogde outlook

(ABM FN-Dow Jones) Wereldhave heeft in 2022 zijn opwaarts bijgestelde outlook gehaald. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van het vastgoedfonds.

CEO Matthijs Storm sprak in een toelichting van “solide resultaten in een volatiele en onzekere macro-economische markt”. De topman benadrukte dat de leegstand onder Nederlandse winkels daalde naar het laagste punt in 10 jaar en dat de huurprijzen afgelopen jaar voor het eerst in zes jaar weer in de lift zaten.

De huurpenningen stegen onder meer door aanpassingen van de huren door indexatie.

Wereldhave realiseerde afgelopen jaar een direct resultaat van 79,8 miljoen euro, ofwel 1,63 euro per aandeel. Daarmee voldeed het vastgoedfonds aan de outlook van een direct resultaat van 1,60 tot 1,65 euro. Het vastgoedfonds verhoogde deze bandbreedte afgelopen jaar al tweemaal. Aan begin van vorig jaar stond de outlook nog op 1,40 tot 1,50 euro per aandeel.

Op jaarbasis daalde het directe resultaat per aandeel wel met 13,3 procent.

Het indirecte resultaat, dat bepaald wordt door de waarde van het vastgoed, kwam uit op 3,75 miljoen euro negatief, na een negatief resultaat van maar liefst 301,8 miljoen euro een jaar eerder vanwege forse afschrijvingen, waardoor het totale resultaat in de afgelopen periode 76,0 miljoen euro bedroeg. Dit was een jaar eerder nog een verlies van 213,3 miljoen euro.

De nettohuurinkomsten daalden in 2022 op jaarbasis met 7,6 procent naar 115,2 miljoen euro.

Wereldhave meldde tevens dat het afschaffen van het fbi-regime in Nederland vanaf 2025 het vastgoedfonds 3 tot 4 miljoen euro per jaar zal kosten.

Outlook
In het lopende jaar voorziet Wereldhave een nieuwe fase van aanhoudende winstgroei, aangedreven door opgeleverde Full Service Centers, verdere kostenverlagingen en indexering van de huren.

Het directe resultaat zal dit jaar liggen tussen de 1,65 en 1,75 euro per aandeel, voorziet Wereldhave.

Wereldhave rekent in 2023 op een verhoging van de dividenduitkering.

Voor het jaar 2022 stelde het vastgoedfonds een dividend voor van 1,16 euro per aandeel, ofwel een verhoging op jaarbasis van 5,5 procent.

***

Flow Traders overtreft verwachtingen

(ABM FN-Dow Jones) Flow Traders heeft in het vierde kwartaal van 2022 de handelsinkomsten onverwachts zien stijgen. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de cijfers van de flitshandelaar.

Flow Traders zag de handelsinkomsten afgelopen kwartaal uitkomen op 113,9 miljoen euro, hetgeen 2 procent meer is dan de 112,2 miljoen euro een kwartaal eerder. De consensus hield rekening op een terugval tot 96,1 miljoen euro. "Verhoogde niveaus van marktactiviteit zorgden voor sterke handelsprestaties in het vierde kwartaal, waarbij alle regio's een betekenisvolle bijdrage leverden", aldus CTO Folkert Joling in een toelichting.

In het vierde kwartaal van 2022 kwam de genormaliseerde nettowinst uit op 33,6 miljoen euro, hetgeen een daling van 3 procent betekende ten opzichte van de winst een kwartaal eerder.

De genormaliseerde EBITDA kwam in het vierde kwartaal uit op 48,2 miljoen euro tegen 48,8 miljoen euro in het derde kwartaal. De consensus mikte hier op 33 miljoen euro.

De operationele kosten bedroegen net geen 66 miljoen euro tegen ruim 63 miljoen euro in het derde kwartaal.

Het investeringsfonds van het bedrijf deed afgelopen jaar 23 investeringen voor 25,3 miljoen euro. Dit betekende slechts kleine aanpassingen aan de portefeuille in het vierde kwartaal.

Van het lopende inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 40 miljoen euro, is inmiddels 24,7 miljoen euro ingekocht.

Flow Traders wil een slotdividend uitkeren van 0,80 euro per aandeel. Daarmee komt het totale dividend over 2022 uit op 1,50 euro per aandeel.

Outlook
Hoewel Flow Traders nieuw talent wil blijven binnenhalen, verwacht de flitshandelaar dat het aantal FTE's stabiel zal blijven in 2023, wat de efficiëntie goed zal doen.

De vaste operationele kosten zullen in 2023 tussen de 175 en 185 miljoen euro moeten uitkomen tegen 161,6 miljoen euro in 2022.

Bovenstaande nieuwsberichten zijn afkomstig van ABM Financial News. Een VEB-analyse van de Aegon-cijfers leest u via deze link

 




Gerelateerde artikelen