VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een goede mogelijkheid om op periodieke basis gespreid te beleggen, is zelf etf’s selecteren en daarin op regelmatige basis een bedrag inleggen. Zo kunt u een neutrale portefeuille opbouwen, of eentje met iets meer of minder risico. Hoe doet u dit? De VEB zet een paar zaken op een rij.

Het is vaak aangetoond dat de meeste fondsbeheerders over de lange termijn geen beter resultaat behalen dan de index die zij als benchmark hanteren. Voor de belegger is het vooraf bovendien vrijwel onmogelijk om de fondsen waarbij dat wel lukt eruit te pikken.  

Passieve beleggingsfondsen en etf’s zijn daarom een efficiënte en goedkope manier om een portefeuille samen te stellen. In die laatste categorie (etf’s) zijn er - zeker voor Nederlandse beleggers - niet zoveel beschikbaar die verschillende beleggingscategorieën combineren.  

Dergelijke mixfondsen zijn wel beter vertegenwoordigd in de vorm van (actief beheerde) open end-beleggingsfondsen. Die hebben meestal echter hogere kosten dan indextrackers en -fondsen.  

Wel kan een belegger die een eigen effectenrekening heeft bij een broker, vrij eenvoudig zelf een mixfonds bouwen van enkele etf’s.  

Op de pagina stel zelf een passief mixfonds samen geven wij hiervoor enkele handvatten. Hoe kan een portefeuille eruitzien en met welke etf’s kan deze worden opgebouwd? Voor meer fondsen kunt u ook onze etf-portal raadplegen. 

U heeft ook een bank of broker nodig om de beleggingen die het mixfonds vormen aan te houden. Dat is een belangrijke keuze. Niet alle partijen hebben alle etf’s in het assortiment, kijk dat eerst na op hun website of vraag het na.  

VEB-leden die zich oriënteren op een (nieuwe) broker of meer informatie willen over een bepaald product, kunnen telefonisch en per e-mail contact opnemen met de Beleggersservice. Hier leest u over de andere voordelen van het lidmaatschap.