VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Verenigd Koninkrijk was het beloofde land, zo gaf topman Jitse Groen aan bij de overname van Just Eat in 2020. Vier jaar later ligt de bedrijfswinst hier echter op ongeveer de helft van het niveau dat vóór de overname werd behaald. De grote verliezen lijken niettemin voorbij en de winst zit weer in de lift nu de felle concurrentie met aartsrivaal Deliveroo is afgenomen.

Bij het geplaagde Just Eat Takeway zijn alle ogen gericht op de Verenigde Staten. De maaltijdbezorger verslikte zich hier in de peperdure overname van Grubhub en topman Groen slaagt er maar niet in een koper te vinden voor deze activiteiten. 

Meer onderbelicht, maar minstens zo relevant voor beleggers, zijn de prestaties in het Verenigd Koninkrijk (VK) en Ierland. Deze landen kreeg Takeaway.com -zoals het bedrijf toen heette- in handen bij de overname van Just Eat, ongeveer een jaar vóór de acquisitie van Grubhub.

Volgens Groen was en is de regio VK en Ierland een van 's werelds grootste winstregio’s in de wereld van maaltijdbezorging. De marktpositie van Just Eat moest alleen even worden hersteld. De nieuwe combinatie, sindsdien omgedoopt tot Just Eat Takeaway (JET), verwachtte met enkele tientallen miljoenen de activiteiten in het VK wel weer op de rails te krijgen.

Dat liep anders. Er moesten honderden miljoenen euro’s in het onderdeel worden gestopt. Groen wilde klanten van Uber en Deliveroo afpakken door te stunten met tarieven. Zo was de bezorging in Londen en in enkele andere grote Britse steden in de periode na de overname gratis. En bestellingen bij grote fastfoodketens als McDonald’s, Burger King en KFC werden zelfs overal in het VK bijna gratis bezorgd bij klanten.

Na aandringen van beleggers, die de verliezen als gevolg hiervan zat waren, verlegde JET de aandacht: het winnen van marktaandeel had geen prioriteit meer, winst maken was het credo. Hoe is het met die missie gesteld?

Bezorging niet meer gratis
JET is in het VK en Ierland inmiddels een stuk groter dan Just Eat voor de overname was. Het Britse restaurantaanbod van JET is nu ook onherkenbaar in vergelijking met vier jaar geleden. Door meer aangesloten restaurants en gratis bezorging nam het aantal orders dat JET binnenkreeg een tijdlang sneller toe dan bij de kleinere concurrent Deliveroo.  

Groen hamerde in het verleden op het belang van groot zijn in termen van aantal bestellingen, wat relevant is vanwege netwerkeffecten en schaalvoordelen: “We willen de concurrentie ontgroeien in absolute zin, niet per se in relatieve zin, maar in absolute zin”. Verlies maken was daarbij een bewuste keuze omdat het een gevolg was van forse investeringen in groei, zo legde Groen beleggers en analisten herhaaldelijk uit.

Maar na de publicatie van de halfjaarcijfers in 2021 ging het roer toch om. De druk van diverse activistische aandeelhouders zal daarbij een rol gespeeld hebben. De verliezen liepen bij Just Eat namelijk zo hard op dat beleggers moord en brand schreeuwden. Over 2021 bedroeg het EBITDA-verlies in de regio VK en Ierland 107 miljoen euro.

JET ging zodoende over tot het instellen van minimum bestelbedragen voor orders zodat Just Eat-bezorgers niet meer voor een bestelling van enkele ponden kriskras door Londen hoefden te fietsen. Klanten moesten ook meer bezorgkosten betalen.

Het aantal orders per kwartaal is sindsdien flink teruggelopen - van 75 miljoen orders in Q2 2021 naar 64 miljoen orders in Q4 2023. Tegelijkertijd is de gemiddelde bestelbon van Britse klanten bijna ieder kwartaal gestegen – mede geholpen door de hogere maaltijdprijzen door inflatie. Hierdoor wist JET het afgelopen kwartaal zelfs de hoogste bruto transactiewaarde ooit te rapporteren: 1,8 miljard euro. Toelichting: de bruto transactiewaarde is de optelsom van alle bonnetjes voor bezorgde maaltijden, de gross transaction value (GTV).

Nu relatief stabiel
Omdat de Britse concurrent Deliveroo sinds het begin van 2021 ook een beursnotering heeft, is het mogelijk om van beide bedrijven de belangrijkste financiële cijfers in de regio VK en Ierland naast elkaar leggen. Het beeld ontstaat dat de voormalige kemphanen de strijdbijl inmiddels begraven hebben.

Om dat te illustreren: vorig kwartaal verwerkte JET 40 procent meer orderwaarde dan Deliveroo. Een tijd lang daalde dit getal. In het derde kwartaal van 2021, toen de concurrentiestrijd het felst was, lag dit percentage nog op bijna 70 procent. Inmiddels is het getal gestabiliseerd en wint Just Eat in de laatste drie kwartalen zelfs iets marktaandeel. 

Just Eat is ruim 40 procent groter dan concurrent Deliveroo

Bron: kwartaalverslagen JET en Deliveroo, bruto transactiewaarde (GTV) in miljarden euro’s per kwartaal. In grijs/geel de relatieve orderwaarde van JET t.o.v. Deliveroo.  

Geldmachine
JET is dus ruimschoots marktleider in VK en Ierland. Toch blijft het moeilijk hier geld te verdienen. Ooit was Just Eat, om de woorden van vertrekkend cfo Brent Wissink te gebruiken, een ‘geldmachientje. In de periode voor 2021 werd er jaarlijks circa 240 miljoen euro aan EBITDA-winst gerealiseerd, en dat was ruim 5 procent van de GTV.

Over 2023 zal de EBITDA-winst uit het VK en Ierland volgens analisten (bron: Bloomberg) op zo’n 127 miljoen euro uitkomen. Nog altijd ver verwijderd van de winst van 237 miljoen euro uit 2020 en al helemaal van een winstmarge van 5 procent van de GTV. Die GTV is namelijk weer verder gegroeid, dus 5 procent zou inmiddels neerkomen op 330 miljoen euro bij 6,6 miljard euro aan GTV.

Een meer optimistisch ingestelde belegger zal echter constateren dat het glas toch halfvol is. De afgelopen jaren is de winstgevendheid in het VK en Ierland vanaf het dieptepunt in 2021 sterk verbeterd. De maatregelen van zowel Just Eat als van Deliveroo om de winst te verbeteren hebben dus effect gesorteerd.  

De winsten van zowel Just Eat als van Deliveroo verbeteren

Bron: (half)jaarverslagen JET, Deliveroo, bedragen in miljoenen euro’s. EBITDA over de afgelopen 12 maanden. Winstmarge betreft EBITDA/brutotransactiewaarde (GTV). JET EBITDA H2 2023 volgens Bloomberg-consensus. Deliveroo volgens analistenconsensus Visible Alpha (12 januari 2023). In grijs: het absolute verschil in EBITDA.

Valse vergelijking
Een vergelijking tussen de winstgevendheid van JET en Deliveroo is overigens geen sinecure. Beide bedrijven rapporteren een ‘aangepaste’ EBITDA-maatstaf voor het VK, maar die zijn niet met elkaar te vergelijken. Zo lijkt het er sterk op dat Deliveroo wel heel zuinig is met het  toekennen van kosten die op het hoofdkantoor worden gemaakt – denk aan het management, IT en secretariaat – voor het onderdeel VK en Ierland.

Het is lastig hier precieze cijfers op te plakken omdat beide bedrijven nauwelijks informatie geven, maar het lijkt er wel op dat de aangepaste EBITDA-marge van Deliveroo – die structureel hoger ligt dan die van JET – rooskleurig uitvalt. Toch is de conclusie gerechtigd dat sprake is van een positieve trend. Beide bedrijven boekten in de laatste kwartalen meer aangepaste winst.

Bij JET zal het echter nog tot 2027 duren voordat de EBITDA-winst weer boven de 240 miljoen euro zal klimmen, als we afgaan op de taxaties van analisten. JET-ceo Jitse Groen denkt zelfs dat de winstgevendheid in het VK en Ierland tot (meer dan) 5 procent van de GTV zou kunnen stijgen. Een concreet tijdpad voor dit margedoel geeft Groen echter niet. Zoals gezegd: als die marge al in 2023 was behaald, dan was de EBITDA uitgekomen op meer dan 330 miljoen euro. 

Het goede nieuws voor beleggers in JET is wellicht dat beleggers in Deliveroo ook niet ontevreden zullen zijn over het ingezette winstherstel. Dat zal naar meer (winst) smaken, want bij Deliveroo is het VK goed voor circa 60 procent van de totale orderwaarde van 4,8 miljard euro in 2023. Voor het idee: bij JET is dit maar een kwart. Beide partijen hebben er dus belang bij de strijdbijl definitief te begraven. En in dat scenario wordt het oude Just Eat weer een ‘geldmachientje’.

 




Gerelateerde artikelen