VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize waren het niet alleen de gebruikelijke agenda-items die de aandacht trokken. In het Zaantheater in Zaandam domineerden jeugdige klimaatactivisten. Ahold Delhaize probeerde het tumult van een jaar eerder te vermijden, maar toch slaagden zij erin om de vergadering te kapen. Financiële onderwerpen waren het kind van de rekening.

De aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize laat steeds meer trekjes zien die we al gewend zijn bij die van Shell. De dranghekken buiten waren eigenlijk overbodig. De – grotendeels (hoog)bejaarde – betogers gedroegen zich daar keurig en deelden vriendelijk groene buttons uit, terwijl ze pleitten voor een schonere wereld voor onze (klein)kinderen.

Een honderdtal jeugdige activisten had echter zijn pijlen gericht op de vergadering binnen. Tassen waren niet toegestaan in de zaal en elke bezoeker had een vaste zitplaats in het Zaantheater. Ahold Delhaize had dus alles in het werk gesteld om de aandeelhoudersvergadering op 10 april 2024 niet net als een jaar eerder te laten ontsporen door milieuactivisten.

Ambitie te laag
Na ellenlange presentaties van de ceo, cfo, controlerend accountant en notaris, was er even de gelegenheid om inhoudelijke vragen te stellen over de financiële prestaties, strategie en governance.

De VEB stelde dat Ahold weliswaar redelijk presteert, maar te lage ambities heeft. De onderneming zou veel kunnen leren van Walmart, waar de koers-winstverhouding het dubbele bedraagt. Ook hangt de vrije kasstroom, geschoond voor speciale posten, al jaren rond de 2 miljard euro. Bestendige groei zit er niet in.

Ceo Frans Muller kon alleen maar erkennen dat Walmart een mastodont is, met een sterke e-commerce-tak en aansprekende private label-merken. Ahold kan echter prima concurreren in die Amerikaanse staten waar het net als Walmart actief is, aldus de topman. Waarom die goede concurrentiepositie niet tot een hogere waardering voor het Ahold-aandeel leidt, maakte hij evenwel niet duidelijk.

Wat de vrije kasstroom betreft, zag cfo Jolanda Poots-Bijl groeikansen dankzij margeverbeteringen door kostenbesparingen en een hogere omzet. Ook kan het werkkapitaal verlaagd worden. Bovenal zouden de extra investeringen uit het verleden moeten zorgen voor toekomstige groei.

Milieu
Economische thema’s kwamen helaas nauwelijks aan bod in de vergadering, die uiteindelijk grotendeels werd gedomineerd door de milieuactivisten. Zij wisten de bijeenkomst twee uur lang te kapen door talloze malen dezelfde vraag te stellen: gaat Ahold zich houden aan het akkoord van Parijs? In plaats van een duidelijk ja of nee, volgde telkens een uitgebreid genuanceerd antwoord van Muller. Ahold kan niet garanderen dat ook al haar leveranciers de CO2-uitstoot voldoende zullen verlagen.

Toen de activisten luid zingend de zaal verlieten, waren de resterende aandeelhouders allang murw geslagen en was de vergadering snel voorbij.

 




Gerelateerde artikelen