VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alfen jaagde beleggers vorige week woensdag in de gordijnen met een joekel van een winstwaarschuwing. De tegenwind bij alle drie de bedrijfssegmenten bleek aanzienlijk groter dan vijf weken eerder door het bedrijf nog naar de markt werd gecommuniceerd bij de eerstekwartaalcijfers. De VEB vraagt opheldering.

In iets meer dan een maand ziet de wereld er voor Alfen compleet anders uit. Het bedrijf waarschuwde vorige week dat de omzet dit jaar waarschijnlijk 20 procent lager gaat uitvallen, en de winstverwachting (ebitda-marge) werd ruimschoots gehalveerd.  

Beleggers gooiden massaal het aandeel in de verkoop: de koers halveerde nagenoeg op de dag van de winstwaarschuwing. 

De plotse en radicale neerwaartse bijstelling van de doelen, zo vlak nadat deze nog waren herbevestigd in mei, roept de vraag op of het management wel “in control” is en grip heeft op de markten waarin het opereert.  

De VEB stuurde eerder deze week een brief naar Alfen waarin opheldering wordt gevraagd. Tot op heden heeft Alfen nog niet gereageerd.  

Vragen 
Wil Alfen het geknakte vertrouwen onder beleggers herstellen, dan is het cruciaal dat het openheid van zaken geeft.  

Bijvoorbeeld over de meest impactvolle neerwaartse bijstelling die plaatsvond bij het segment Energy Storage. Was echt niet eerder te voorzien dat een aantal klanten hun handtekening toch niet onder het contract van grote projecten zou zetten?  

Vraagtekens bij de timing van de omzetverlaging kunnen ook gesteld worden bij het laadpalenonderdeel (de verkopen van elektrische auto’s vielen al tegen) en de transformatorstations. Ten aanzien van het laatste vond Alfen een oplossing voor het vochtprobleem van zogeheten Pacto-stations, maar nu blijkt het lastig de productie op te schalen vanwege issues in de toeleveringsketen.  

Geen stip aan de horizon 
Een belangrijke reden voor de forse koersdaling is dat Alfen ook de doelen voor 2027 heroverweegt. Beleggers hebben daardoor geen enkel richtpunt meer voor de verdiencapaciteit van het concern in de toekomst.  

Wat is de reden dat Alfen het niet aandurfde een – al dan niet minder ambitieuze – verwachting te geven voor de middellange termijn, zo is één van de vragen in de brief. Ook roept de VEB op vaker en uitgebreider te rapporteren over de drie individuele bedrijfssegmenten.  

Door de tegenvallers zal Alfen in gesprek moeten met banken omdat leningvoorwaarden worden geschonden. Maar details geeft het concern niet. Zo worden de berekeningswijze van het bedrijfsresultaat voor de schuldratio, de meetmomenten en de stand van deze ratio ultimo juni niet gedeeld met beleggers.    

Ongemakkelijk 
In de brief is ook aandacht voor het feit dat de benoeming van Boudewijn Tans tot cfo (chief financial officer) in april op het laatste moment werd ingetrokken, omdat er volgens Alfen geen sprake was van een “match”. De VEB vraagt om een bevestiging van Alfen dat deze kwestie losstaat van de huidige negatieve ontwikkelingen, waaronder de verlaging van de financiële doelen.  
Gerelateerde artikelen