DoorDash zet zijn Europese uitbreiding voort, maar niet op de manier die velen hadden verwacht. In plaats van Just Eat Takeaway (JET) over te nemen – de partij die qua schaal, marktposities en mogelijke samenwerkingsvoordelen voor de hand ligt – heeft de Amerikaanse bezorgreus een overnamebod uitgebracht op Deliveroo.
Deliveroo is actief in een handvol markten, met het Verenigd Koninkrijk als absolute kerngebied, en kleinere activiteiten in onder meer Ierland, Italië, Frankrijk, België en de Verenigde Arabische Emiraten.
Het mag gerust een opmerkelijke manoeuvre heten van DoorDash. Want als het gaat om strategische waarde lijkt JET een veel aantrekkelijkere prooi dan Deliveroo.
Waarom kiest DoorDash dan toch voor Deliveroo? Heeft het bedrijf mogelijk eerder al bij JET aangeklopt? En wat betekent dit voor de toekomst van JET?
Een analyse aan de hand van vijf keer vraag en antwoord.
1. Hoe ziet het bod op Deliveroo er precies uit?
Op 5 april 2025 ontving Deliveroo een indicatief overnamevoorstel van DoorDash. De Amerikaanse maaltijdbezorger stelde een volledig cashbod voor van 180 pence per aandeel, goed voor een premie van circa 24 procent ten opzichte van de beurskoers voorafgaand aan de eerste marktgeruchten.
Na overleg met zijn financiële en juridische adviseurs liet het bestuur van Deliveroo weten positief tegenover het voorstel te staan. Mocht DoorDash onder deze voorwaarden het bod officieel maken dan zal het Deliveroo-bestuur het bod steunen en met een positief advies voorleggen aan aandeelhouders. DoorDash heeft van Deliveroo toegang tot de boeken gekregen om een due diligence te doen, in aanloop naar een mogelijke definitieve bieding.
Toch is nog allerminst zeker dat de overname daadwerkelijk doorgaat. DoorDash heeft tot uiterlijk 23 mei 2025 om een formeel bod uit te brengen, of alsnog weg te lopen. Deze periode geeft DoorDash de mogelijkheid eventueel nog wat aan de voorwaarden van het voorstel te sleutelen, bijvoorbeeld ingeval zich een derde partij aandient of als de marktomstandigheden veranderen.
Met de aankondiging is een officiële ‘offer period’ van start gegaan onder de Britse overnameregels. Tijdens deze periode gelden strikte openbaarmakings- en biedingsvoorschriften, maar of het daadwerkelijk tot een deal komt, blijft onzeker.
2. Hoe verhoudt de waardering van het DoorDash-bod op Deliveroo zich tot het bod van Prosus op JET?
De interesse van DoorDash in Deliveroo komt niet helemaal uit de lucht vallen. Al in de zomer van 2024 peilde DoorDash zijn sectorgenoot of het welwillend tegenover een overname stond, zo meldde persbureau Reuters destijds. Die gesprekken liepen spaak op de waardering: Deliveroo vroeg een hogere prijs dan DoorDash op dat moment wilde betalen.
In het huidige voorstel legt DoorDash 180 pence per aandeel op tafel. Daarmee wordt Deliveroo gewaardeerd op circa 2,1 miljard pond (ondernemingswaarde; beurswaarde 2,7 miljard pond min 600 miljoen pond nettokas). Dat komt neer op ongeveer 0,28 keer de totale waarde van alle bestellingen (gross transaction value, GTV) die het bedrijf de afgelopen vier kwartalen verwerkte.
Beleggers in Just Eat Takeaway zullen met enige jaloezie naar het bod op Deliveroo kijken. Waar DoorDash bereid is Deliveroo te waarderen op 0,28 keer de totale maaltijdomzet, dreigen aandeelhouders van JET te worden uitgekocht tegen slechts 0,24 keer de eigen maaltijdomzet.
Een snelle rekensom onderstreept het verschil. Als dezelfde waarderingsmultiple die DoorDash nu hanteert voor Deliveroo (0,28 keer de maaltijdomzet) op JET zou worden toegepast, dan zou de ondernemingswaarde van JET niet uitkomen op 4,6 miljard euro, maar op bijna 5 miljard euro. Omgerekend betekent dat een waarde van ruim 23 euro per aandeel – 15 procent hoger dan het bod dat Prosus momenteel heeft uitgebracht.
Bieding op Deliveroo tegen hogere multiple
Bron: verslaggeving JET en Deliveroo. Bedragen in miljarden euro’s of Britse ponden.
Daar komt bij dat het bod op Deliveroo mogelijk nog niet het eindstation is. Veel analisten wijzen erop dat het huidige voorstel van DoorDash allerminst een knockout-bod is: voor de laatste ontwikkelingen hanteerden analisten nog koersdoelen rond de 200 pence voor Deliveroo-aandelen. Mocht DoorDash zijn biedprijs uiteindelijk verhogen om aandeelhouders over de streep te trekken, dan oogt het bod van Prosus op JET nóg magerder.
3. Is Deliveroo voor DoorDash interessanter dan JET?
Aangezien DoorDash niet actief is in kernmarkt Verenigd Koninkrijk zal de overname vermoedelijk zonder mededingingsbezwaren passeren. Maar Deliveroo voldoet allerminst aan de fundamentele strategische uitdaging voor DoorDash in Europa: schaalgrootte en dominantie in meerdere Europese kernmarkten realiseren.
Deliveroo is in het VK de derde speler – ruim achter JET en vlak achter Uber – en buiten deze markt heeft het Britse bedrijf (ook) moeite elders in de wereld een leidende positie te verwerven. Aangezien de maaltijdbezorgmarkt een winner-takes-most-markt is, lijkt DoorDash niet veel te winnen met deze overname.
Daarentegen zou DoorDash met een overname van JET in één klap marktleider worden in het Verenigd Koninkrijk. Experts zien deze markt – naast de VS, Nederland en Duitsland – als één van de meest winstgevende in de maaltijdbezorging. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd is in het VK nog altijd bijna 30 procent groter dan Deliveroo (zie grafiek).
Just Eat is 30 procent groter dan concurrent Deliveroo
Bron: kwartaalverslagen JET en Deliveroo, GTV in miljarden euro’s per kwartaal. In grijs/geel de relatieve orderwaarde van JET t.o.v. Deliveroo.
Bovendien is JET onbetwist markleider in twee zeer winstgevende landen: Nederland en Duitsland. DoorDash voert in Duitsland via dochterbedrijf Wolt een felle strijd met het veel dominantere JET. Als Prosus de overname afrondt, wordt die strijd voor DoorDash alleen maar heftiger en kostbaarder.
Door JET voor de neus van Prosus weg te kapen, zou DoorDash deze wapenwedloop – en de daarmee gepaard gaande verliezen in Europa – kunnen vermijden. Tegelijkertijd zou de internationale tak van de bezorggigant uit San Francisco met de overname van JET zelf in één klap veel minder verlieslatend worden en op termijn zonder twijfel winstgevend.
4. Waarom heeft Deliveroo geen bod op JET gedaan?
De keuze van DoorDash om zijn zinnen te zetten op Deliveroo roept onvermijdelijk de vraag op: waarom richt de Amerikaanse maaltijdbezorger zijn vizier niet op JET? Zeker omdat het erop lijkt dat de strategische waarde van JET groter is, en de waardering zelfs relatief aantrekkelijker.
Officieel is er geen aanwijzing dat DoorDash een formeel bod op JET heeft overwogen. Maar het lijkt nauwelijks voorstelbaar dat de Amerikanen deze optie – zeker gezien hun uitgesproken ambities om in Europa uit te breiden – niet ten minste hebben goed hebben onderzocht. Mogelijk is er zelfs voorzichtig aangeklopt bij het hoofdkantoor van JET aan de Amsterdamse Piet Heinkade.
Dat er nooit een concreet bod op tafel is gekomen, kan verschillende oorzaken hebben. Eén mogelijke verklaring is dat de bereidheid van JET om zich te laten overnemen uiterst beperkt is. De positie van ceo en oprichter Jitse Groen speelt daarbij vermoedelijk een sleutelrol. Groen heeft in eerdere interviews en openbare optredens meermaals benadrukt dat hij JET als een zelfstandig bedrijf ziet en geen voorstander is van een verkoop.
Daarnaast heeft het bestuur van JET zichzelf goed ingedekt tegen ongewenste overnames. In het recente overnamevoorstel van Prosus zijn tal van waarborgen opgenomen voor het behoud van de strategische koers, de werkgelegenheid en de machtspositie van het huidige management. Het is denkbaar dat DoorDash, bij een verkenning, heeft geconcludeerd dat het weinig kansrijk is JET zonder steun van het bestuur binnen te halen – en vervolgens de blik heeft verlegd naar een partij die wél bereidwillig was: Deliveroo.
5. Wat betekent dit voor de kans op een hoger bod voor JET?
Door een overname van Deliveroo door DoorDash wordt de kans op een hoger bod op JET een stuk kleiner. Misschien zou Uber nog een bod kunnen uitbrengen. Hoewel de Amerikanen bijna niet stil kunnen blijven zitten, zal een bieding vermoedelijk niet eenvoudig worden. Uber Eats loopt al snel tegen mededingingsbezwaren aan.
Een overname van JET zou in meerdere markten leiden tot een te dominante positie, wat ingrepen van toezichthouders bijna onvermijdelijk maakt. Beleggers lijken zich dat ook te realiseren. De koers van JET daalde maandag na het uitkomen van het bod op Deliveroo naar zo’n 19 euro. Dat is zo’n 6 procent onder het bod (20,30 euro) van Prosus.