VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sterke kwartaalcijfers boden beleggers aanvankelijk houvast, maar zorgen over uitblijvende EUV-orders van grote klanten ondermijnen het groeiverhaal voor 2026. Het is voor het eerst sinds 2012 dat de top van het bedrijf moet waarschuwen dat de omzet niet oploopt, maar wellicht gaat dalen. De koers kreeg een flinke tik. Wat moeten beleggers weten?

Het tweede kwartaal van 2025 leverde ASML beter dan verwachte omzet én nieuwe orders op. Toch dook het aandeel woensdag (16 juli) liefst 10 procent omlaag. De reden: ASML durft de eerdere groeiprognoses voor 2026 niet langer te bevestigen. Volgens topman Christophe Fouquet nemen de “macro-economische en geopolitieke onzekerheden toe”, waardoor het zicht op toekomstige groei wordt vertroebeld.

Die waarschuwing kwam onverwacht. Met 5,5 miljard euro aan nieuwe orders deed ASML het beter dan de analistenverwachting (consensus: 4,4 miljard euro). Klanten bestelden voor 2,3 miljard euro aan de nieuwste generatie, de extreem-ultraviolet (EUV)-machines, zo bleek uit de woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers. De andere orders hadden betrekking op iets oudere en minder geavanceerde DUV-machines. 

Mogelijk zijn de geplaatste bestellingen van EUV-systemen onvoldoende om van 2026 een jaar van omzetgroei te maken.

ASML is sterk afhankelijk van de verkoop van deze machines, waarmee de meest geavanceerde chips worden geproduceerd. Vooral geheugenchipfabrikanten blijven achter met bestellingen. Geheugenchips – ASML spreekt over
memory – zijn door hun afhankelijkheid van consumentenvraag sterk cyclisch. Deze chips zitten bijvoorbeeld in smartphones en laptops. De vraag naar deze producten kan onder andere geraakt worden door importheffingen van Trump. Spelers als SK Hynix en Micron die memory-chips bakken blijken nauwelijks te hebben aangeklopt in Veldhoven. 

De markt voor rekenchips (logic), waarin bijvoorbeeld ASML’s grootste klant TSMC actief is, lijkt veel minder grillig. Die chips zijn essentieel voor technologische innovaties op het gebied van kunstmatige intelligentie, data-analyse, 5G en zelfrijdende auto’s. Een markt die maar blijft doordenderen. 

TSMC bestelt wel, maar dat is niet genoeg
Het klantenbestand is niet al te groot, maar het lijkt er sterk op dat vrijwel alleen TSMC bestellingen deed voor EUV-machines. Maar om de omzetdoelen voor 2026 te halen, zijn ook substantiële bestellingen van andere klanten nodig. Die lijken dus uit te blijven.

Op basis van ASML’s jaarverslag – zie pagina 344 – valt te berekenen dat het concern op de laatste dag van 2024 voor maximaal 17,8 miljard euro aan EUV-orders had staan voor levering ná 2025. 

Dat bedrag volgt uit de prestatieverplichting van in totaal 43,3 miljard euro, waarvan 41 procent betrekking heeft op leveringen ná dat jaar. Omdat EUV-machines een levertijd hebben van 12 tot 16 maanden moet dit wel gaan om dergelijke machines die in 2026 geleverd worden. Al zal een klein deel ook betrekking hebben op 2027. 

Analisten verwachten voor 2026 een chipmachineomzet van 26,7 miljard euro. Om dat te realiseren, moet ASML in 2025 voor minimaal 9 miljard euro aan (voornamelijk EUV)-orders binnenhalen. Over de eerste helft van dit jaar kwam slechts 3,5 miljard euro aan nieuwe EUV-orders binnen. Omdat het derde kwartaal traditioneel een zwakke periode is, rust de druk nu volledig op het vierde kwartaal.

Nog te weinig EUV orders 

Bron: verslaggeving ASML

Geheugenchipmakers moeten meer bestellen
TSMC zal waarschijnlijk het grootste deel van de EUV-leveringen in 2026 voor zijn rekening nemen, mede dankzij de bouw van nieuw megafabrieken (zie donkerblauwe staven in onderstaande grafiek). 

Andere logic-klanten zoals Samsung en Intel lijken het voorlopig vooral te doen met bestaande capaciteit. Dit duo lijkt op korte termijn – niet voor 2027 – niet van plan de bestellingen op te voeren. Dat betekent dus ook geen groei voor de ordergroei in EUV in Veldhoven.

ASML: Ook SK Hynix moet flink gaan bestellen 

Bron: verslaggeving ASML, taxaties voor aantal EUV-leveringen per Bank of America (1 juli 2025). SK Hynix in geel en Micron in groen.

Intel stelde vorig jaar al de bouw van zijn geplande megafabriek in het Duitse Maagdenburg uit met twee jaar, net als een tweede project in Polen. Samsung kampt daarnaast met tegenvallende prestaties en stelde de opening van een nieuwe chipfabriek in Texas uit naar mogelijk pas 2027. 

Het Japanse Rapidus zal naar verwachting daarnaast slechts één of enkele EUV-systemen afnemen. De bal ligt daarmee bij geheugenchipmakers, vooral SK Hynix en in mindere mate Micron, van wie wordt verwacht dat zij wél meer EUV-systemen zullen bestellen.

Zolang dit niet gebeurt, blijft het onzeker of ASML zijn omzetverwachtingen voor 2026 kan waarmaken. De aanstaande cijfers van SK Hynix (24 juli) en Micron worden dit seizoen met argusogen gevolgd door ASML-beleggers. 




Gerelateerde artikelen