Akzo verlaagt zijn winstprognose. De oorzaak? Niet de volumes of marges, maar wisselkoersen. En dat is wrang, want het jaarverslag meldde juist dat een zwakkere dollar de winst zou opkrikken. Helaas blijkt bij Akzo bijna elke valutabeweging een boemerang: de omzet krijgt er in de laatste tien jaar steevast van langs.
Verf- en coatingsfabrikant AkzoNobel heeft dinsdag zijn winstverwachting voor dit jaar verlaagd. Het concern rekende eerder op een aangepast bedrijfsresultaat (ebitda) van minstens 1,55 miljard euro, maar houdt nu rekening met een winst “iets boven” de 1,48 miljard euro.
Topman Grégoire Poux-Guillaume wees tijdens de toelichting op de kwartaalcijfers met de beschuldigende vinger naar ongunstige wisselkoersen. “De omzet en winst in lokale valuta’s liggen precies op schema,” stelde hij. “Maar omgerekend naar euro’s gaat 70 miljoen euro in rook op. Dat verschil is volledig toe te schrijven aan valuta.”
In andere woorden: de activiteiten draaien zoals verwacht, maar het uiteindelijke resultaat in harde euro’s valt lager uit omdat buitenlandse inkomsten bij de huidige wisselkoersen minder waard zijn.
Verkeerde been
De verlaging van de winstverwachting kwam voor beleggers als een verrassing. In het jaarverslag stond immers een gevoeligheidstabel met een hypothetische analyse: als de dollar in 2024 gemiddeld 10 procent lager had gestaan, zou dat volgens AkzoNobel de winst met zo’n 21 miljoen euro hebben verhoogd. Die berekening wekte de indruk dat een zwakkere dollar juist gunstig zou uitpakken.
Een valutameevaller, eindelijk – zo moeten veel beleggers gedacht hebben. Onder Trump verloor de dollar in 2025 snel terrein. Maar andere munten, zoals de Chinese yuan en Turkse lira, daalden nog veel harder. Het gevolg: na omzetconversie naar euro’s bleef juist mínder over in het tweede kwartaal van dit jaar.
Snapshot jaarverslag: Zwakkere dollar had juist voor winstimpuls moeten zorgen
Bron: jaarverslag AkzoNobel 2024
Akzo gaf in het jaarverslag ook de gevoeligheid aan voor schommelingen in het Britse pond en de Chinese renminbi. Maar die blijken nauwelijks invloed te hebben op de winst, zo viel uit de gevoeligheidstabel af te lezen. Voor de andere valuta – zoals de Braziliaanse real of de Turkse lira – krijgen beleggers geen inzicht.
De hoge gevoeligheid voor de Amerikaanse dollar klonk logisch. Veel grondstoffen voor verf, zoals titaandioxide en oliegebaseerde derivaten, worden wereldwijd afgerekend in dollars. Een goedkopere dollar betekent dan lagere inkoopkosten in euro’s. Tegelijkertijd boekt Akzo relatief weinig omzet in de VS: zo’n 10 tot 13 procent. Het verlies aan omzet zou dus minder zwaar moeten wegen dan het voordeel op de kostenkant. Per saldo stijgt de winst.
Hoe kan de valuta-impact dan tóch negatief uitpakken in het tweede kwartaal? Veel andere munten waarin Akzo zakendoet – van de Chinese yuan tot de Argentijnse peso en de Turkse lira – daalden dit jaar harder dan de dollar. Bij de omzetconversie naar euro’s verdampen daardoor lokale opbrengsten. Terwijl de lagere dollar gunstig is voor marges, duwen de bredere valutabewegingen het totale winstcijfer via de omzet alsnog omlaag.
Altijd valutapijn
Het beeld dat de euro structureel aan kracht wint ten opzichte van het mandje munten waarin AkzoNobel zijn omzet genereert, keert al jaren terug in de cijfers. In bijna elk van de afgelopen tien jaar kreeg het verfbedrijf te maken met valutategenwind. Alleen in 2022, toen de euro tijdelijk fors verzwakte, leverden wisselkoersen een positieve bijdrage. In alle andere jaren was er FX-pijn.
Ook in het lopende jaar zet die trend zich door. In het tweede kwartaal boekte AkzoNobel een omzetgroei van 5 procent in constante valuta – dus zonder wisselkoerseffecten. Maar door ongunstige valutaontwikkelingen sloeg dat in de gerapporteerde cijfers om in een daling van 2 procent. De onderliggende prestatie bleef overeind, maar de euro veegde het effect op papier weg.
Sinds 2016 zorgen valuta vrijwel onafgebroken voor omzetdruk bij Akzo
Bron: jaarverslagen AkzoNobel. De blokjes tonen per jaar de valutabijdrage aan de omzetgroei, positief (groen) of negatief (rood), uitgedrukt in procentpunten.
Handrem
AkzoNobel – zoals veel andere multinationals – presenteert zijn resultaten doorgaans tegen constante wisselkoersen. Begrijpelijk, want dat zegt iets over de onderliggende prestaties. Valutaschommelingen liggen bovendien buiten de invloed van het management, zo klonk het enkele jaren geleden al in een analistencall van Akzo.
Maar de werkelijkheid waarin beleggers hun dividend krijgen uitbetaald, is een andere. In euro’s valt de omzet al jaren lager uit. Steeds opnieuw, steeds door valuta. De oorzaak: Akzo is vooral actief in landen waar munten structureel onder druk staan. Het gevolg is een sluipende handrem op de omzet.
Zolang de topline in euro’s nauwelijks groeit, wordt het moeilijk om marges en rendement op geïnvesteerd kapitaal duurzaam op te krikken. Voor beleggers is de Akzo-case daarmee vooral een verhaal van interne verbeteringen – kostenbesparing, efficiency, en margeherstel.