VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Samas zet stap naar het einde

De totale ontmanteling van kantoorinrichter Samas is vrijdag een stap dichterbij gekomen. Aandeelhouders stemden tijdens een speciaal belegde aandeelhoudersvergadering in met de verkoop van de laatste operationele activiteiten van het concern: de Duitse en Oost-Europese activiteiten.

Het bedrijf hoopt snel een akkoord op tafel te hebben met een koper. Voor de verkoop van de Duitse activiteiten is het momenteel onder meer in gesprek een consortium van financiers, deels gesteund door de lokale politiek.

Daarnaast zijn er nog twee à drie andere serieuze partijen die interesse hebben in de activiteiten, eventueel met de Oost-Europese activiteiten erbij. "Dit zijn allemaal financiële partijen, geen strategische kopers", zei financieel directeur Mark van den Biggelaar in een toelichting.

Maatschappelijke betrokkenheid
President-commissaris Coen van der Bijl deed tijdens de aandeelhoudersvergadering een beroep op de maatschappelijk betrokkenheid van aandeelhouders, die zelf waarschijnlijk niets overhouden na de ontmanteling van het bedrijf. In Duitsland staan volgens Van der Bijl achthonderd banen op het spel, in Oost-Europa nog eens tweehonderd.

Na de verkoop van de activiteiten blijft er een lege beurshuls over. De banken, die het bedrijf geld hebben geleend, blijven naar verwachting zitten met een restschuld van 5 à 10 miljoen euro.

Verzoek
Een vertegenwoordiger van de VEB deed tijdens de vergadering het verzoek aan de banken om "de pijn te verdelen" en iets voor de aandeelhouders achter te laten. Van der Bijl zei de kans dat banken hiermee akkoord gaan echter klein te achten. "Maar we geven de boodschap door."

"Nu het besluit over de verkoop is genomen, storten we ons op de toekomst van de holding", zei Van der Bijl. Een faillissement is volgens financieel directeur Van den Biggelaar niet aan de orde. Het bedrijf verwacht voor 30 september een volgende aandeelhoudersvergadering te plannen.Gerelateerde artikelen