VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Samas blaast snel laatste adem uit

Aandeelhouders van kantoorinrichter Samas hebben in grote meerderheid ingestemd met de ontmanteling van het bedrijf. Met de liquidatie blaast het eerste beursgenoteerde bedrijf dat in Nederland de kredietcrisis niet overleeft, nu snel de laatste adem uit.

De laatste handelsdag van Samas is 20 januari 2010.

Carl-Christoph Held treedt als gevolg van de instemming automatisch af als bestuursvoorzitter en enig bestuurslid.

Belang openheid IT-plannen
De ondergang van Samas was geen grote verrassing. De kantoorinrichter zat al jaren in de ellende door een faliekant mislukt automatiseringsproces.

Het stuklopen van de invoering van een IT-systeem in 2007 veroorzaakte grote financiële problemen. Door de economische crisis kwam het bedrijf daar niet meer uit.

De problemen bij Samas maken duidelijk dat beursgenoteerde ondernemingen aandeelhouders meer informatie moeten geven over de risico's die zij lopen ten aanzien van hun IT-systemen.

17 december 2009

Geen liquidatie-uitkering
Aandeelhouders zijn uiteindelijk de grootste verliezers van de grote uitverkoop van Samas. Voor hen resteert niets. De banken hebben hun verliezen kunnen beperken.

‘Een reddingsoperatie door de banken zou echt niet meer mogelijk zijn geweest', zei president-commissaris Coen van der Bijl woensdag tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering waar beleggers stemden over de liquidatie.

Geruisloze ontmanteling
Samas heeft de voorkeur gegeven aan liquidatie boven een faillissementsprocedure. Volgens Van der Bijl omdat met liquidatie een geruisloze ontmanteling beter is gewaarborgd.

Dat is bij een faillissement minder het geval. Bovendien kan dat een slepende affaire worden. Van hier of daar dreigende faillissementsaanvragen is verder ook nu de laatste tijd niet gebleken.

Wortels
De wortels van Samas gaan terug tot 1923, met de oprichting van kantoorboekhandel Aspa in Zaandijk. Sinds 13 maart 1986 heeft het bedrijf een beursnotering in Amsterdam.  

Samas is uiteindelijk gestruikeld over het ambitieuze bedrijfsplan van begin deze eeuw. In 2000 liep de uitgedachte fusie met branchegenoot Ahrend spaak. Vervolgens nam Bührmann (nu Corporate Express) de divisie kantoorartikelen over.

Ambities
Met de overgebleven tak kantoorinrichting wilde Samas een Europese speler van formaat worden. Maar het bleek lastig om als buitenlandse partij in lokale markten voet aan de grond te krijgen.

Het groots opgezette automatiseringsproces project Harmony kwam hierbij niet van de grond. Met name de internationale verschillen in aanpak speelden het automatiseringstraject parten.

Zeven magere jaren
Dit mondde uit in zeven magere jaren. Duidelijk is dat Samas te lang op de ingeslagen weg is doorgegaan. Het bedrijf leek de laatste jaren wel een vergiet.

Over de zes jaar voor het laatste boekjaar bedroeg het nettoverlies gemiddeld ruim 30 miljoen euro per jaar, ruim 8 procent van de omzet.

Laatste jaren van Samas

 '02/03 '03/04 '04/05  '05/06 '06/07 '07/08'08/09 GEM. 
 Omzet (mln-euro) 439,9361,2 354,1 355,6 352,4 388,2    - 375,2
 Resultaat (mln-euro) -31,4-33,9  -47,1 0,7 -31,1 -38,9    - -30,3
 


Gerelateerde artikelen