VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Samas wil beursexit voor einde boekjaar

Voormalig kantoorinrichter Samas kan het nog een paar maanden uitzingen, maar dan is het ook afgelopen. Liquidatie, ofwel de verkoop van alle nog resterende bezittingen en de opheffing van de lege beurshuls, lijkt de meest waarschijnlijke optie.

Dat zei president-commissaris Coen van der Bijl van Samas maandag tijdens een aandeelhoudersvergadering.

Daarmee lijkt een einde te komen aan de beursnotering van het fonds. Van der Bijl vermoedt dat de beursnotering voor het einde van het gebroken boekjaar, dat tot april 2010 loopt, wordt beëindigd. Het aandeel zit nu op het strafbankje van beursbedrijf Euronext, waar het fonds een jaar kan zitten. 'We streven ernaar om voor die tijd de notering al te beëindigen', aldus Van der Bijl.

Schuld
Euronext zette Samas op het strafbankje, omdat het bedrijf een schuld heeft en een negatief eigen vermogen. Daarmee is het voor de voormalige kantoorinrichter onmogelijk geworden om de volledige schuld die de holding op dit moment heeft, af te lossen.

Samas verkocht in het afgelopen jaar al zijn activiteiten om zijn schuld te kunnen terugbrengen. Eind maart stond er nog een schuld van 31,5 miljoen euro, maar daarbij is nog geen rekening gehouden met mogelijke baten uit de verkoop van Zwitserland, de Benelux, Duitsland en Oost-Europa.

Wat rest is een schuld aan de banken en belangen in de Franse en Zwitserse activiteiten. 'Daarvan verwachten wij dat het niets oplevert', aldus Van der Bijl.

Crisis breekpunt
Samas is in het afgelopen jaar hard bezig geweest om de onderneming er weer bovenop te helpen, dat na een mislukte implementatie van een Europees it-systeem een paar jaar geleden onderuit ging. 'We waren er bijna', verzuchtte Van der Bijl maandag.

De economische crisis gooide echter roet in het eten en zorgde ervoor dat de vraag inzakte, waardoor de inkosmten terugliepen. 'De storm werd ons teveel.'

Faillissementsaanvragen
Beleggers vroegen zich maandag af of Samas niet al voor de beëindiging van de notering te maken zal krijgen met faillissementsaanvragen. Van der Bijl: 'Dat is niet volledig in onze handen. Het gaat daarbij om inkomensstromen van derde partijen. Als die haperen, dan hebben we een probleem.' Van der Bijl verwacht echter op dat vlak vooralsnog geen problemen.

De komende maanden gaat Samas onder meer gebruiken om de ict-structuur van de verschillende werkmaatschappijen van elkaar te ontvlechten. Van der Bijl: 'We verwachten dat dat in het lopende boekjaar wordt voltooid.'Gerelateerde artikelen