VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Samas enkel nog lege beurshuls

Kantoorinrichter Samas ligt op schema met de ontmanteling van het bedrijf. Samas verwacht de ontvlechting in de loop van het boekjaar 2009/2010 af te ronden.

Dat heeft de voormalige producent van kantoormeubilair dinsdag laten weten bij de presentatie van cijfers over de eerste helft van 2009/2010.

Na de verkoop van activiteiten in Duitsland en Centraal- en Oost-Europa resteert nu in feite een lege beurshuls.

Genadeklap
Samas, dat waarschijnlijk geliquideerd wordt, raakte enkele jaren geleden in de problemen bij de implementatie van een Europees IT-systeem dat veel kinderziektes kende. Het automatiseringsproject viel door vertragingen duurder uit dan verwacht.

De economische crisis, die leidde tot een flinke daling van de vraag, was uiteindelijk de genadeklap voor het bedrijf.

 31 augustus 2009

 19 juni 2009


Liquidatie meest waarschijnlijk
Eind augustus zei president-commissaris Coen van der Bijl al dat liquidatie de meest waarschijnlijke optie is. Samas verwacht de ontknoping in de komende maanden toe te lichten aan de aandeelhouders tijdens een buitengewone vergadering.

In de eerste helft van dit boekjaar, dat loopt tot 31 maart, werden ook de activiteiten in Zwitserland en de Benelux verkocht. Dat was nodig omdat Samas als groep over onvoldoende financiële middelen beschikte om noodzakelijke herstructureringen door te voeren.

Door het afstoten van alle verkoopactiviteiten heeft Samas geen omzet behaald in het eerste halfjaar.

Dankzij eenmalige baten, waaronder een winst op de verkoop van de activiteiten in de Benelux, haalde Samas een nettowinst van 2,8 miljoen euro. Een jaar eerder leed het bedrijf een nettoverlies van 12,7 miljoen euro.

Strafbankje
Beursbedrijf Euronext plaatste Samas in juni op het zogeheten strafbankje omdat het bedrijf een negatief eigen vermogen heeft en een schuld.

Daarmee was het voor de voormalige kantoorinrichter onmogelijk geworden om de volledige schuld die de holding had, af te lossen.

Het eigen vermogen is wel enigszins verbeterd, tot 10,6 miljoen euro negatief van 13,8 miljoen euro negatief.
De verkoop van alle activiteiten zorgde voor een flinke verlaging van de schuldenlast. Die nam af tot iets minder dan 10,5 miljoen euro van 31,5 miljoen euro aan het einde van het vorige boekjaar.Gerelateerde artikelen