VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 juli 2009

Banken grijpen de macht bij textielbedrijf Gamma

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het in zwaar weer verkerende textielbedrijf Gamma heeft een overeenkomst bereikt met een groep banken over verlenging van leningen. Daarmee lijkt het bedrijf financieel voorlopig gered. Maar de prijs is hoog.

Eerst het goede nieuws. Textielbedrijf Gamma heeft zijn kredietovereenkomsten met banken weten te verlengen en verruimen. Het bedrijf kan nu over 390 miljoen euro aan krediet beschikken tot medio 2011.

Het beursfonds uit Helmond kon al sinds eind 2008 niet meer voldoen aan de afspraken die met kredietverstrekkers waren afgesproken. En dus moest er heronderhandeld worden met een bankenconsortium van RBS, ING, Fortis Bank, Rabobank, Commerzbank en HBOS.

Lasten
Keerzijde van die nieuwe kredietafspraken is dat Gamma nu ongekend strak aan de ketting ligt bij de banken. De rentevergoedingen die de banken vragen zijn fors, opslagen tot 8,75 procent boven een gangbare geldmarkttarief.

Naast rentebetalingen moet Gamma de leningen ook nog aflossen. Dat bemoeilijkt de bedrijfsvoering aanzienlijk. Het bedrijf is verplicht driekwart van het geld dat Gamma binnenstroomt te gebruiken om de banken terug te betalen.

Meerderheidstem
En naast die financiële voorwaarden hebben de banken ook een fikse zeggenschap weten te bedingen in geval Gamma verder in de problemen raakt. Als het bedrijf dieper in de schulden wegzakt hebben de banken de optie om hun leningen om te zetten in aandelen, preferente aandelen met een dividend van 12 procent.
Zouden de banken voor deze optie kiezen dan krijgen zij 50,1 procent van het stemrecht in handen. De dreiging van een machtsovername hangt het bestuur van Gamma dus boven het hoofd als het niet snel zijn zaken op orde krijgt.

En verder
De nieuwe kredietafspraken moeten het bedrijf de tijd geven om verder af te slanken. Daarbij zijn ‘geen heilige huisjes' meer, zoals de onlangs op non-actief gestelde topman Veninga dat in april verwoordde. Gamma zet in op het verkopen van bedrijfsonderdelen, bezuinigen en snijden in het personeelsbestand.

Eerder maakte Gamma al bekend 800 personeelsplaatsen (bijna 15 procent van het totale personeelsbestand) te schrappen; het bedrijf sluit verdere ontslagen niet uit.


Gerelateerde artikelen

Textielfabrikant Gamma denkt sneller te groeien in de schaduw
03-02-2011

Bedrijven die naar de beurs gaan doen dat om verder te kunnen groeien. Bij …

Lees verder

Investeringsmaatschappij Gilde wil beurskomeet Gamma nu helemaal
06-12-2010

Textielfabrikant Gamma Holding is de volgende in de rij mogelijke beursverl…

Lees verder

Gamma dempt schuld met verkoop van dochter Vlisco
08-09-2010

Na meer dan 160 jaar komt textielbedrijf Vlisco in buitenlandse handen. Gam…

Lees verder

Gamma verwent zijn aandeelhouders met sterke prestaties
30-07-2010

Vorig jaar was het nog ellende bij textiel fabrikant Gamma. Nu roemen&…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}