VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gamma dempt schuld met verkoop van dochter Vlisco

Na meer dan 160 jaar komt textielbedrijf Vlisco in buitenlandse handen. Gamma verkoopt de dochter voor 118 miljoen euro. Zo kan de schuld weer verder omlaag.

De kans dat het Nederlands hockeyelftal binnenkort in kleurrijk Afrikaans tenue het veld op stapt is verder afgenomen.

Textielproducent Gamma heeft onder leiding van topman Jan Albers (tevens voorzitter Nederlandse hockeybond) het bedrijfsonderdeel Vlisco Group .

De Britse private investeerder neemt de producent van kleurrijke Afrikaanse modestoffen voor 118 miljoen euro over van Gamma.

Gamma had dochter Vlisco al langer in de etalage staan. In juni het bedrijf in gesprek te zijn met een overnamepartij. Naar nu blijkt ging het toentertijd om Actis, Gamma wilde van het matig draaiende onderdeel af om zo de eigen schulden te verlagen.

Schuld naar beneden
Gamma heeft een dramatische tijd achter de rug. De economische crisis hield verwoestend huis binnen de organisatie. In 2008 was er een verlies van ruim 33 miljoen euro. Het jaar daarop nam de vraag verder af en zakte Gamma tot twee keer toe door de bankafspraken. Het koste uiteindelijk topman Meint Veninga de kop.

Vanaf de tweede helft van 2009 verbeterde omzet en marges, in het eerste helft van 2010 zette die trend zich voort. Onder leiding van nieuwe topman Jan Albers werden ook de schulden terug geschroefd.

Met de verkoop van Vlisco Group verbetert Gamma naar eigen zeggen haar schuldpositie en komt de solvabiliteit uit op circa 30 procent eind 2010 tegen 13,5 procent van eind juni van dit jaar. De verbeterde solvabiliteit zal in 2011 of 2012 leiden tot een fors lagere rentelast. Het zou volgens Gamma ruim 20 mln euro op jaarbasis schelen.

Bodemvervuiling
Actis krijgt de Helmondse panden van Vlisco niet in handen. Gamma wil de grond waarop de panden staan eerst nog saneren. "Vlisco produceert hier al meer dan anderhalve eeuw. De milieu-eisen in vroegere tijden waren iets anders dan tegenwoordig", aldus een woordvoerder van Gamma. Het bedrijf heeft al eerder ruim 3 miljoen euro gereserveerd op de grond schoon te maken.

Voorlopig betaalt Actis 2 miljoen euro huur per jaar. Gamma sluit een latere verkoop van het vastgoed niet uit.

Een dergelijke verkoop zou passen in de lijn die Gamma eerder heeft ingezet. Om schulden af te bouwen werd eerder voor 8,6 miljoen aan vastgoed afgestoten.

De prijs
Of Actis de hoofdprijs betaald voor Vlisco is moeilijk te achterhalen. De waarde van het vastgoed dat achterblijft is niet bekend. Een soortgelijk beursgenoteerd bedrijf is moeilijk te vinden.

Vlisco had in 2009 een jaaromzet van euro 168,3 mln en een bedrijfsresultaat voor rente, afschrijvingen en amortisatie (ebitda) van euro 28,2 mln.

Gesteld dat Vlisco dit jaar eenzelfde resultaat behaald als vorig jaar dan komt de winst (bedrijfsresultaat) uit op circa 26 mln. Actis moet immers twee miljoen aan huur betalen. Zo komt de overnameprijs op ruim 4,5 keer de winst. Eerder taxeerde analisten van SNS de waarde van Vlisco voorzichtigheidshalve op 3,5 keer de winst (EBITDA).

Produceren voor Derde Wereld
Met de verkoop van Vlisco stoot textielproducent Gamma een roemrucht stuk geschiedenis af. Van Vlissingen en Co, later afgekort tot Vlisco, produceert al meer dan 160 jaar exotisch textiel in Helmond. De stoffen waren vooral bestemd voor de Afrikaanse markt.

Tot medio jaren negentig was Unilever grootaandeelhouder van Gamma. En passant verzorgde het voedingsmiddelenbedrijf de distributie van de stoffen in West-Afrika via lokale handelsmaatschappijen.

Het betekende gouden tijden voor Vlisco dat eigenlijk de enige producent van de betere kleurrijke kledingstoffen was. Het onderdeel hielp Gamma de textielcrisis in de jaren zestig en zeventig overleven.

Vanaf midden jaren negentig gaat het mis. Oproer in West-Afrikaanse landen zorgt ervoor dat Vlisco zijn stoffen moeilijk kwijt kan. Vanaf 1995 moet er flink gesaneerd worden.

De laatste jaren kreeg Vlisco in Afrika ook steeds meer concurrentie van goedkoop producerende Chinese producenten. Daarbij komt dat westers textiel steeds verder oprukte in Afrika. De paradox van westerse (lees: dure) productie voor een Derde Wereld-regio lijkt ontrafeld.

De laatste jaren heeft Vlisco de strategie gewijzigd. Behalve producent opent de onderneming ook eigen winkels in West-Afrika. Desondanks bleef de groei van Vlisco achter ten opzichte van de andere dochters van Gamma.




Gerelateerde artikelen