VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gamma verwent zijn aandeelhouders met sterke prestaties

Vorig jaar was het nog ellende bij textiel fabrikant Gamma. Nu roemen analisten de prestaties van het concern. Ook kersverse grootaandeelhouder Gilde is blij. Het verdiende acht miljoen binnen een maand.

Sterke cijfers zijn het zeker, de resultaten die Gamma bekend mocht maken. Vorig jaar werd nog een flink verlies genomen in het eerste half jaar. Maar ook zonder die miljoenenlast is het resultaat sterk.

De operationele winst (ebita) steeg naar 33,7 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 11 miljoen euro. De omzet steeg van 322 vorig jaar naar 371 miljoen euro dit jaar. De verbetering van de resultaten deed zich voor in alle vijf divisies.

De positieve ontwikkelingen die zich eind vorig jaar voorzichtig voordeden, hebben zich gedurende het eerste halfjaar van 2010 duidelijk voortgezet, zegt topman Jan Albers.

Hij kwam vorig jaar aan het bewind na het gedwongen vertrek van Meint Veninga. Veninga had Gamma verlies zien lijden in 2008 en verder zien strompelen in 2009. Uiteindelijk voldeed de onderneming zelfs niet meer aan de afspraken met banken en waren rigoureuze maatregelen nodig.

De groeistrategie werd losgelaten en uitverkoop van bedrijfsonderdelen een reële . "Er zijn geen heilige huisjes meer," zo liet Veninga weten tijden de vergadering met aandeelhouders vorig jaar. Een boodschap die gehoord werd door de raad van commissarissen. Niet veel later . Met een , dat dan weer wel.

Markten veren op
De remonte onder Albers zit ‘m ook in een draai in de markten waarop Gamma actief is. Matras-stof rubberbanden (transportbanden in de industrie) en zeildoek zijn blijkbaar weer in trek, gezien de stijging in verkopen met dubbelcijferige percentages.

Ook de schuld is wat opgelopen, naar euro 282,1 miljoen (ultimo 2009: euro 259,5 miljoen). Die stijging relateert Gamma aan de verruiming van het werkkapitaal. Er is meer geld nodig om te ondernemen.

Gamma blijft bezig om die schuld verder af te bouwen. In Helmond willen ze de banken niet weer chagrijnig voor de deur hebben staan. Er werd voor 8,6 miljoen vastgoed (een bedrijfspand in Waregem) afgestoten. Over verkoop van onderdeel Vlisco, dat bedrukte stoffen maakt voor de Afrikaanse markt, is Gamma in gesprek met een koper.

Gamma verwacht dat de positieve trend in de tweede helft van 2010 zal doorzetten. Kersverse grootaandeelhouder Gilde kan zich in de handjes wrijven. De investeringsmaatschappij betaalde vorige maand ruim 18 euro per aandeel aan een paar verzekeraars terwijl de koers toentertijd op 12 euro stond.

Gilde spekkoper
Via de beurs werd nog snel bijgekocht voor een iets lagere prijs, zodat het belang van Gilde in Gamma volgens de laatste gegevens is opgelopen tot 23,57 procent.

Inmiddels noteert Gamma ruim boven 23 euro. De waarde van Gildes aandelenpakket steeg binnen een maand van circa 32 miljoen euro naar ruim 41 miljoen euro nu. Een rendement van meer dan 26 procent in een maand tijd. Niet slecht.
Gerelateerde artikelen