VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Textielfabrikant Gamma denkt sneller te groeien in de schaduw

Bedrijven die naar de beurs gaan doen dat om verder te kunnen groeien. Bij het Helmondse textielbedrijf Gamma ligt dat wat anders. Gamma wil flink investeren en daarbij is het huidige verspreide aandeelhoudersbestand meer last dan lust. Een telefoongesprek in vijf vragen.

Gamma heeft gewoonweg behoefte aan extra kapitaal, zo bleek uit een telefonische toelichting van Gamma bestuurder op de plannen van investeerder Gilde en ING-vehikel Parcom om het bedrijf van de beurs te halen.

Maar waarom heeft Gamma niet gewoon aangeklopt bij een paar grote aandeelhouders en waren er meer kandidaten om Gamma over te nemen? De overname van Gamma in vijf bedrijven.

Waarom is een overname goed voor Gamma?
Gamma wil groeien, onder andere via overnames. Door de penibele situatie waarin de textielfabrikant zich bevond was de kans klein dat de banken de portemonnee zouden trekken.

Daarom was een kapitaalkrachtige aandeelhouder welkom. Het werd uiteindelijk investeringsmaatschappij Gilde. Die partij wil enig aandeelhouder worden en dus gaat Gamma waarschijnlijk de beurs verlaten.

Waarom is er niet aan aandeelhouders om kapitaal gevraagd, een aandelenemissie dus?
Gamma heeft met die gedachte gespeeld. Het bedrijf heeft zijn grotere aandeelhouders (destijds ASR, Delta Lloyd, Kempen en Allianz) nooit rechtstreeks gevraagd of ze mee zouden doen aan een emissie. De Gamma-bestuurders hadden wel het idee dat die partijen niet bereid waren om bij te springen, ook al omdat de onderneming toch al moest vechten om te overleven.

Hebben nog andere partijen, strategische of financiële kopers, interesse getoond in Gamma in zijn geheel of in afzonderlijke divisies?
Unicum in de geschiedenis
Een unicum bij een overname in Nederland: Een conference call tussen bestuur en commissarissen enerzijds en aandeelhouders anderzijds om de details van het verplicht bod op Gamma te bespreken.

Bij een verplicht bod hoeft geen aandeelhoudersvergadering (ava) te worden gehouden.

Gamma gaf aandeelhouders wel gelegenheid vragen te stellen in een telefonische conferentie.

Gammabestuurders Jan Albers en Leendert Van Reeuwijk gaven de antwoorden samen met president-commissaris Fokko van Duyne.

De VEB had voorafgaand aan de bijeenkomst een lijst met 17 vragen gestuurd.


Volgens topman Jan Albers hebben zich vanaf medio 2009 meerdere partijen gemeld die dachten hun slag te kunnen slaan.

Maar toen wilde de bestuurders niet aan een overname meewerken. Eerst gezond worden was het devies. Bovendien meende de Gamma-bestuurders dat "wat die partijen denken te kunnen, kunnen wij ook en waarschijnlijk beter.'

De bieder financiert de aankoop van de resterende aandelen via een lening van 64 miljoen euro. Komt die schuld bij Gamma op de balans?
De lening is een zogenoemde Payment in Kind-lening. Daarbij betaalt lener niet direct rente over de schulden maar wordt deze opgeteld bij de oorspronkelijke schuld, die zo groter wordt. Deze zal niet worden doorbelast aan Gamma.'

Vooral private equity-partijen financieren hun overnames graag op deze manier. Het is eigenlijk een truc om als investeerder een superdividend aan jezelf uit te keren. Gedurende de looptijd van een lening kan de schuld heel snel oplopen.

Omdat de lening bij de Gamma-overname in eerste instantie een afspraak is tussen de bieder (de lener) en haar banken (kredietverstrekker), zal deze de lening niet direct op beschreven wijze kunnen benutten.

Het is mogelijk dat de bieder na effectuering van de overname nieuwe afspraken zal maken met de banken en de schulden alsnog in Gamma zal schuiven (‘debt pushdown').

Steekt het huidige Gamma-management eigen geld in Gamma als het van de beurs is?
Overnemer Gilde zou dat graag zien En er is ook al over gesproken.

Kroniek van een bijna doodervaring
Het Helmondse , beursgenoteerd sinds 1917, produceert technisch textiel, matrasstoffen, zeildoek en transportbanden voor industriële toepassingen. De onderneming werd hard geraakt in de crisis, vooral door een dure overname met veel vreemd geld.

Uiteindelijk was de nood zo hoog dat Gamma opnieuw om tafel moest met en vloog. De beurskoers zakte als een in elkaar, tot onder de 4 euro in maart 2009. Twintig maanden eerder gingen de aandelen Gamma nog voor 68 euro de deur uit.

In juni 2009 kwam Jan Albers binnen. Hij saneerde en verkocht onderdelen. Nu Gamma meer ‘lean en mean' is gemaakt, maken durfinvesteerders zich op voor een lucratief ritje. 
 




Gerelateerde artikelen