VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Investeringsmaatschappij Gilde wil beurskomeet Gamma nu helemaal

Textielfabrikant Gamma Holding is de volgende in de rij mogelijke beursverlaters. Investeerder Gilde biedt 29 euro per aandeel. Gilde heeft nu al meer dan 48 procent van Gamma in handen.

Bekijk de van de beursgenoteerde textielfabrikant Gamma en het is even knipperen met de ogen. Bijna 1100 procent koerswinst in twintig maanden. En er zit nog meer muziek in het aandeel.

Dat meent althans investeerder Gilde dat Gamma (proces- en transportbanden, zeildoek en matrastijk) van de beurs .

Vrijdag kwam de mededeling dat er overnamegesprekken waren tussen Gilde, Gamma en Parcom, de investeringsmaatschappij van ING. Vandaag maken de partijen bekend dat Gilde een openbaar bod heeft gedaan op Gamma. Bestuur en commissarissen van Gamma ondersteunen het bod en bevelen het unaniem aan.

Gilde wil de huidige strategie van Gamma- focus en groei van kernonderdelen- gewoon doorzetten en denkt dat dit beter gaat met minder aandeelhouders. Door "geconcentreerd aandeelhouderschap", zo schrijft Gamma, is de onderneming nog beter in staat om zich te focussen op langetermijn creatie. Blijkbaar zitten particuliere beleggers daarbij in de weg.  

Eerste inkoop
Nog geen halfjaar geleden kocht bij het bedrijf uit Helmond. Het nam destijds volledig onverwachts een belang van 19 procent. De stukken werden overgenomen van ASR Nederland, Delta Lloyd en Allianz. Gilde betaalde voor deze aandelen 18,65 euro, fors boven de destijds geldende beurskoers van 12 euro.

Gilde heeft zijn belang via de beurs inmiddels uitgebreid tot circa 24 procent. Vandaag werd bekend dat de investeringsmaatschappij overeenstemming vheeft bereikt met Kempen Oranje Participaties om hun belang over te nemen. Daarmee heeft Gilde al 48,1 procent in handen.

Gilde is nu met Parcom, de investeringsmaatschappij van ING, in onderhandeling om diens aandelenpakket van 26,2 procent in Gamma Holding over te nemen.

Betaalde Gilde voor de eerste stake van 19 procent circa 27 miljoen euro, voor de nog ontbrekende 76 procent van de Gamma aandelen zal het circa 165 miljoen euro moeten neertellen. Voor een partij als Gilde met een belegd vermogen van ruim 2 miljard blijft dat te overzien. Daar komt bij dat Gilde zo'n acht procent aan aandelen Gamma kan betalen van de koerswinst op de eerste tranche.

Gamma benadrukt dat de gesprekken tussen Gilde en Parcom nog vers zijn. Gezien de koersstijging van het aandeel voelde het bestuur uit te brengen. De angst voor informatielekken en bijkomende voorwetenschap zit er goed in bij de beursfondsen.

Enorme koersstijging
Koersmatig is het ongelooflijk hard gegaan met Gamma Holding. Anderhalf jaar geleden bivakkeerde het bedrijf nog aan de rand van de afgrond. In april 2009 zakte de beurskoers tot rond de 3 euro en leek de onderneming te bezwijken onder een torenhoge schuldenlast.

In die tijd leek er ook al even sprake van een beursexit, maar het bankensyndicaat kon destijds geen overeenstemming bereiken met de koper over de financiering. Aandeelhouders hadden toen nog goedkeuring moeten geven. Zij zullen zich gelukkig prijzen. De beurswaarde is sindsdien liefst vertienvoudigd.

Bekijk ook het video interview 
 Gamma Holding
Topman Jan Albers
15 november 2010 

Analisten van SNS Securities gaan voor volgend jaar uit van een winst per aandeel van 3,33 euro, waarmee Gilde nog altijd minder dan 9 keerde verwachte winst neertelt. SNS hanteert een koersdoel van 31 euro, dus hoger dan het bod van Gilde.

Met dank aan de banken
Het zijn de die Gamma Holding de afgelopen jaren in leven hebben gehouden door de convenanten telkens op te rekken. Op deze wijze werd een claimemissie voorkomen en was het niet nodig bedrijfsonderdelen tegen afbraakprijzen te verkopen.

Gelukkig ging het snel beter met de bedrijfsmatige prestatie van Gamma Holding. Onder leiding van de nieuwe topman Jan Albers begonnen de kostenbesparingen en een beter werkkapitaalbeheer vruchten af te werpen.

Albers verkocht ook met succes vrijwel de gehele divisie Coatings & Composites en wat vastgoed. Met name , bekend van de Afrikaanse stoffen, zorgde voor een stevige schuldreductie.

Chinese muren
Gilde heeft de turnaround van de zijkant aanschouwd en wil nu dus het gehele bedrijf opkopen. Het bod van Gilde volgt vlak nadat Gamma heeft bedongen. Positief is hierbij ook dat de banken geen recht meer hebben een deel van de oorspronkelijke financiering om te zetten in nieuw uit te geven cumulatief preferente aandelen.

Hierdoor zouden zij een deelcontrole over het bedrijf kunnen krijgen. Ook daar is Gilde nu van verlost. Het blijft wel altijd even de vraag hoe sterk de Chinese muren bij ING zijn. De bank behoort namelijk samen met ABN Amro en Rabo tot de financiers en spreekt nu via Parcom met Gilde over het aandelenpakket.




Gerelateerde artikelen