VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Winstalarm VDM kost ceo Den Drijver positie en 1,6 mln euro

Een miljoenenverlies in het tweede kwartaal heeft de ceo van effectenhandelaar Van der Moolen de kop gekost. Maar voorlopig blijven Richard den Drijver en VDM tot elkaar veroordeeld. De ex-ceo is de grootste aandeelhouder van VDM. De koersval na het winstalarm heeft Den Drijver behalve zijn baan ook ruim anderhalf miljoen gekost.

"Een eenmansbestuur maar geen one-man-show." Zo inmiddels ex-bestuursvoorzitter van Van der Moolen, Richard den Drijver zijn positie als enig bestuurder in een interview van december vorig jaar.

Hoe dan ook: het solo-bestuur van Den Drijver heeft de laatste tegenvaller van het effectenhuis . Een verlies van zeven tot acht miljoen over het tweede kwartaal was de concrete aanleiding om den Drijver te lozen.

Het miljoenenverlies komt in een periode dat aandelenkoersen flink gestegen zijn. En juist Van der Moolen had hier de vruchten van moeten plukken. Het bedrijf zag de groei voor dit jaar voornamelijk in de .

Dat lijkt niet echt gelukt, hoewel duidelijkheid over de aard van de verliezen ontbreekt. Zo kan het ook zijn dat Van der Moolen extra verliezen heeft moeten boeken op haar fiscaal gedreven beurshandel. Het bedrijf ligt al enige tijd in de clinch met belastingdiensten in verschillende landen over winsten die VDM heeft behaald door te speculeren op de verschillen in belastingregels in verscheidene landen.

Voor meer duidelijkheid over de verliezen moet waarschijnlijk gewacht worden op de halfjaarcijfers in augustus.

Drie jaar zwabberen met Den Drijver
Ruim drie jaar heeft Richard Den Drijver aan het roer gestaan bij Van der Moolen. In die periode heeft hij aandeelhouders . De koers van het aandeel Van der Moolen verschrompelde in die periode met bijna 80 procent (ter vergelijking: de AEX-index verloor in die periode 44 procent).

Die koersontwikkeling is een afspiegeling van het zwabberende beleid onder Den Drijver. Illustratief is de gang van zaken rond Online Trader. Van der Moolen zou zijn professionele platform Online Trader ombouwen zodat het ook gelanceerd kon worden onder retailbeleggers. Met dit online platform zou Van der Moolen de concurrentie (Binck/Alex) wel even wegblazen.

Den Drijver bombardeerde Online Trader tot de groeibriljant binnen de organisatie om het project vervolgens voor lancering af te serveren. De aanloopkosten voor het platform bleken toch te hoog.

Het Online Trader-debacle bracht naast een miljoenenverlies meer slecht nieuws. Professionele klanten van het platform beschuldigen Van der Moolen van fouten in de software van Online Trader en hebben dit voorjaar schadeclaims ingediend.

Eenzelfde gang van zaken was te bespeuren bij de overname van vermogensbeheerder GSFS. Aangekondigd en breed uitgemeten, maar uiteindelijk ging de transactie niet door.

Gedwongen omhelzing
Het vertrek van ceo Richard den Drijver is geen afscheid. Den Drijver is via zijn RDD family foundation grootaandeelhouder met een belang van ruim 10 procent. Zo iemand kan je niet op straat zetten als bedrijf; die benoem je als adviseur.

Voordeel van die constructie kan zijn dat Den Drijver geen torenhoge vertrekbonus mee krijgt, een praktijk waar het handelshuis zijn hand niet voor omdraait, gelet ook op het goudomrande vertrek van cfo Van Wolfswinkel vorig jaar.
Maar dat Den Drijver op een of andere manier gecompenseerd wordt voor zijn vertrek lijkt aannemelijk. Per slot van rekening verloor hij als grootaandeelhouder flink aan de koersval na de winstwaarschuwing die hij zelf had doen uitgaan.

Van der Moolen verloor donderdagnacht bijna 15 miljoen aan beurswaarde. Een verlies van ruim 1,5 miljoen euro voor de familie Den Drijver.

Ondertussen zoekt de raad van commissarissen, nu ook interim-bestuur, door naar een nieuwe bestuursvoorzitter. Een ervaringsdeskundige en adviseur heeft de raad sinds vandaag onder handbereik.Gerelateerde artikelen