VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sombere cijfers voor Gamma halverwege loodzwaar jaar

Textielbedrijf Gamma Holding heeft een loodzwaar jaar te doorstaan. Halverwege zijn de cijfers somber. Het bedrijf boekte in het eerste deel van 2009 een verlies van 53,3 miljoen euro, waar een jaar eerder in dezelfde periode nog een nettowinst van 15,6 miljoen euro werd geïncasseerd.

De marktomstandigheden zijn volgens het bedrijf 'uitzonderlijk moeilijk'.

Gamma probeert al jaren orde op zaken te stellen binnen de onderneming. Onder de nieuwe topman Jan Albers maakte het bedrijf woensdag bekend dat het de komende tijd onder druk van de marktomstandigheden versneld kosten gaat besparen.

Dat is nodig omdat Gamma, ondanks enkele positieve signalen, voor de tweede helft van 2009 geen verbetering van de marktomstandigheden verwacht. Het textielbedrijf sluit daarom niet uit dat de komende tijd toch nog bedrijfsonderdelen verkocht worden.

Kerncijfers Gamma Holding in H1

 Euro / miljoenenH1 2009 H1 2008 Verschil 
Omzet    326   375 -13,1 %
EBITDA1    22,2   43,8 -50,7 %
Netto winst  - 53,3   15,6-442,9% 
Bijzondere waardevermindering   32,9   0 


In 2008 leidde de economische tegewind gecombineerd met herstructureringskosten uiteindelijk tot een nettoverlies van 33,2 miljoen euro.

Strak aan de ketting
Omdat de textielproducent na de verliezen van 2008 niet meer kon voldoen aan de afspraken met de banken, zijn recent de bankconvenaten verruimd. Dankzij de nieuwe afspraken is de druk om activiteiten te verkopen wat afgenomen.

behelst 30 miljoen euro en heeft een looptijd tot maart 2010, waarbij verlenging tot juni 2011 mogelijk is. Aandeelhouders moeten de overeenkomst nog goedkeuren. Donderdag 30 juli vindt daartoe een buitengewone aandeelhoudersvergadering plaats.

Tegenover de verruiming van het krediet staat het nieuwe recht van de banken om een deel van de faciliteit om te zetten in preferente aandelen, waardoor het gezamenlijke stemrecht van de banken kan toenemen tot meer dan 50 procent. Daarvoor moet de kredietruimte wel tot een minimum geslonken zijn (€5 mln) of de verhouding tussen bedrijfsresultaat (ebitda) en schuld hoger dan 7,5. Gamma ligt door deze afspraak strak aan de ketting bij de banken.

Vertrek Veninga
Ander onderdeel van de reorganisatie binnen Gamma, waar beleggers donderdag graag meer duidelijkheid over krijgen, is het vertrek een maand geleden van topman Meint Veninga. Hoewel dat volgens de onderneming in ‘goed overleg met de raad van commissarissen' plaatsvond, lijkt het er gezien de omstandigheden op dat Veninga neemt.

Tijdig inspelen
Door het gerommel binnen Gamma is de laatste tijd een beeld ontstaan dat het bestuur de financiële crisis en de malaise is overkomen, en dat zij niet tijdig de nodige maatregelen heeft getroffen.

Gamma ontwikkelt, produceert en verkoopt wereldwijd producten met technisch textiel als basis. Dit gebeurt met verschillende divisies voor meerdere sectoren. Zo produceert het bedrijf onder meer zeildoeken en kogelwerende vesten. Door de verschillende onderdelen is het niet eenvoudig focus aan te brengen in de activiteiten. Het tijdig inspelen op marktveranderingen wordt daardoor bemoeilijkt.Gerelateerde artikelen