VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Oud topman Gamma krijgt ruim miljoen mee

Oud-bestuursvoorzitter Meint Veninga van Gamma Holding heeft bij zijn afscheid 1,2 tot 1,3 miljoen euro meegekregen. Dat heeft de textielfabrikant tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering bekendgemaakt.

Veninga trad eind vorige maand af. Een reden van vertrek werd niet gegeven. De twee zouden in hebben besloten uit elkaar te gaan. Gezien de omstandigheden waar Gamma zich in bevindt, lijkt het er echter op dat Veninga gedwongen afscheid moest nemen.

De textielfabrikant maakt een bijzonder moeilijke tijd door en leed in het tweede kwartaal een miljoenenverlies. Ondanks de miserabele staat waarin Veninga Gamma achter heeft gelaten, is er voor hem dus een premie van ruim 1 miljoen euro beschikbaar.

Dat terwijl het bedrijf, inmiddels onder de donderdag benoemde nieuwe topman Jan Alberts, alles doet om te bezuinigen. Tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering werd duidelijk dat het management hiertoe geen mogelijkheid onbenut wil laten.

Statutenwijziging
Naast de benoeming van Alberts, stemde de vergadering er ook mee in de statuten van het bedrijf te wijzigen. De wijziging is noodzakelijk voor het toekennen van een conversierecht aan de banken. Dat is een van de voorwaarden die de banken aan Gamma stelden bij de recente verruiming van de bankconvenanten voor de textielproducent.

Beleggers hadden weinig keus dan in te stemmen. Dus kreeg de Raad van Bestuur het groene licht om nieuwe afpraken die met de banken zijn gemaakt over de financiering uit te voeren.

Dit betekent dat de banken die Gamma kapitaal verschaffen, in ruil voor ruimere financieringsvoorwaarden, nu de mogelijkheid hebben om een meerderheidsbelang in het bedrijf te verwerven. Dit verloopt via de uitgifte van zogenoemde cumulatief preferente aandelen.

Versneld besparen
Gamma Holding meldde woensdag dat de marktomstandigheden in het eerste half jaar erg lastig waren. Het bedrijf kondigde aan de komende tijd versneld kosten te besparen. In de eerste zes maanden van dit jaar werd een verlies geleden van 53,3 miljoen euro.
Gerelateerde artikelen