VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In jaar dat crisis volledig doordringt in IT, doet Logica het goed

Het Brits-Nederlandse automatiseringsbedrijf Logica heeft op de beursvloer een paar goede dagen achter de rug. Na twee gunstige analistenrapporten afgelopen week van grote Amerikaanse zakenbanken en een verse deal met een Australische overheidsinstantie die maandag bekend werd, steeg de koers afgelopen vrijdag 7,5 procent en maandag nog eens 2,5 procent op de Amsterdamse beurs.

Vanaf 1 januari gemeten, mocht het aandeel al ruim 67 procent in waarde bijschrijven. Dat terwijl juist dit jaar de crisis volledig doordrong in de eerder nog bloeiende IT-sector. Waar komt het optimisme bij Logica vandaan?

Eind 2008 zag het er nog niet zo gunstig uit. In de Nederlandse tak werden honderd ontslagen aangekondigd en kostenbesparingen moesten versneld worden doorgevoerd om de winst op niveau te houden. Het concern had naar eigen zeggen last van klanten die langer wilden nadenken over investeringsbeslissingen en van contracten die opengebroken werden. De automatiseerder haalde geld op met een aandelenemissie en verlaagde het dividend om de schuldpositie te verbeteren. In de markt bestond de vrees dat Logica een winstwaarschuwing zou uiten.

Nederland zorgenkindje
Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2008, in februari dit jaar, bleek Nederland duidelijk het zorgenkindje van het bedrijf. De mix van klanten werd door topman Andy Green ongunstig genoemd, vooral omdat de door de crisis zwaar getroffen financiële sector relatief belangrijk is voor het bedrijf.

In Groot Brittannië daarentegen, waar de automatiseerder zich vanaf 2008 na een eerdere moeizame periode, sterk geconcentreerd heeft op de publieke sector en nuts- en telecombedrijven, zag Green de inkomsten stijgen. Niet alleen in de Britse, ook in de Scandinavische markten deed het bedrijf begin 2009 goede zaken.

Goed eerste kwartaal
Mede dankzij grote orders van het Scandinavische telecomconcern TeliaSonera en de Britse politie, boekte Logica over het eerste kwartaal van 2009 11 procent meer omzet dan een jaar eerder. Het aantal ontvangen orders steeg met 16 procent. Daarbij maakte de organisatie wel bekend dat de marktomstandigheden ook voor Logica zwaarder waren geworden. Het bedrijf gaf aan dat de omzet in het eerste halfjaar van 2009 iets lager zou kunnen uitkomen dan dezelfde periode in 2008.

Het optimisme dat Green bij Logica aan de dag legt, wordt niet door elke sectorgenoot gedeeld. Topman Gerard Sanderink van Centric meldde maandag dat IT-bedrijven in Nederland in februari en maart dusdanig schade hebben opgelopen van de industriebrede vraaguitval, dat is.

Verlieslatende contracten
Volgens Sanderink hebben klanten in het eerste kwartaal zulke fikse kortingen af kunnen dwingen op hun IT-werk dat veel grote automatiseerders nu met verlieslatende contracten in hun maag zitten. Veel belangrijke afnemers braken begin dit jaar hun contracten open en slaagden er in sommige gevallen in om 15 % tot 20% korting te bedingen. ‘Enkele partijen zijn heel diep gedoken en gaan daardoor de komende twee jaar pijn lijden', aldus Sanderink.

Van Logica is bekend dat eind 2008 contracten werden opengebroken. In hoeverre de onderneming daar nu of in de toekomst pijn van voelt, is niet duidelijk. Wel heeft de automatiseerder dit jaar zoals gezegd al flink wat nieuwe orders binnengesleept.

Nieuwe orders
Zo verworf het bedrijf in het tweede kwartaal opdrachten van het Finse olieraffinagebedrijf Neste Oil, de Finse luchtvaartmaatschappij Finnair, het Zwijndrechtse Unimills, bij de Britse tak van de Amerikaanse autobouwer Ford, bij Sony Ericson en dus maandag de deal met de Australische overheidsinstantie CrimTac.

Op 7 augustus brengt Logica de resultaten van het tweede kwartaal naar buiten. Dan wordt duidelijk hoe het IT-bedrijf zich houdt en of de sterke bedrijfscijfers van het eerste kwartaal navolging vinden. Hoewel de onderneming laatcyclisch is, zou dit al in de koers verdisconteerd kunnen zijn. Logica is volgens analisten al door de bodem van de cyclus heen.Gerelateerde artikelen