VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Canadese partij biedt overnamepremie van 60 % voor Logica

Het Brits-Nederlandse automatiseringsbedrijf Logica, heeft een bieding op het bedrijf ontvangen dat bijna 60 procent boven de laatste beurswaarde ligt. Het bestuur van Logica schaart zich achter de bieding.

De koers van Logica spuit omhoog op het nieuws dat het waarschijnlijk wordt overgenomen tegen een forse premie op de laatste beurskoers.

Ondanks de forse premie en het feit dat het management van Logica zich wel in de bieding kunnen vinden, noteert het aandeel Logica al licht boven het Canadese bod.

Wie is CGI
Koper is het Canades CGI Group, dat via dochter CGI Holdings Europe het bod van 105 pence (circa 1,32 euro) per aandeel Logica op tafel heeft gelegd.

CGI is een Canadees IT-bedrijf dat vooral sterk is in outsourcing en BPO -diensten in de Canadese en Amerikaanse publieke sector.

Geografisch sluiten beide bedrijven goed op elkaar aan. CGI behaald het leeuwendeel van de omzet uit Noord-Amerika en slechts 6 procent uit Europa. Bij Logica is dat nagenoeg andersom.

CGI behaalde vorig jaar een omzet van 3,4 miljard euro, tegen 4,5 miljard euro voor Logica. Een omgekeerde overname zo lijkt het, maar CGI is beduidend winstgevender en heeft een veel hogere beurswaarde dan Logica: 4,5 miljard euro, tegen 1,4 miljard euro.

De Canadezen maken daar goed gebruik van, want de overname wensen zij te financieren middels de uitgifte van nieuwe aandelen en een deel schuld.

Al eerder genoemd
Logica is ontstaan uit een fusie in 2002 tussen de twee Britse bedrijven Logica en CMG, dat vooral groot was in Nederland en daardoor hier genoteerd was. Doordat Nederland aan belang inbond verdween in 2008 de naam CMG uit de bedrijfsnaam.

Logica is in het verleden al veelvuldig als overnamekandidaat aangemerkt. Vooral CapGemini en Infosys werden hierbij als potentiële koper genoemd.

Waarschijnlijk vooral vanwege de magere marktomstandigheden is het er nooit van gekomen. Bedrijven in de IT-sector hebben vaak hun eigen interne sores.

Biedingenstrijd?
Of het tot een biedingsstrijd komt waar beleggers nu al op speculeren moet worden afgewacht, maar vooralsnog lijkt die kans niet groot.

Ten eerste omdat het management van Logica spreekt over een eerlijke en redelijke prijs en het bod ook aan de aandeelhouders adviseert.

Deze reactie van het management is niet geheel onlogisch omdat het concern moeizaam draait en de perspectieven in de Europese IT-markt nu niet bepaald florissant zijn.

Ten tweede natuurlijk de forse premie die geboden wordt, vooral mogelijk vanwege het verschil in waardering op de beurs tussen beide bedrijven.

Verder hebben al twee aandeelhouders van Logica, te weten Schroders en Artemis, samen goed voor 18 procent van de stukken, toegezegd op het bod in te gaan.

Ten slot zij gezegd dat een speler als CapGemini zijn overname-voelsprieten vooral buiten Europa en dan met name op de Verenigde Staten heeft gericht.

Meeste analisten content
De meeste analisten spreken over een goede prijs voor de aandeelhouders Logica en rekenen eigenlijk niet meer op een veel hoger bod, al wordt wel benadrukt dat Logica een van de goedkoopste IT-bedrijven is.

Daar staan de povere bedrijfsprestaties en dito vooruitzichten tegenover. Bij de eerste kwartaalcijfers waarschuwde Logica voor een matig tweede kwartaal.

Verkiezingen in verschillende Europese landen en de algehele zwakke economie en overheidsbezuinigingen maken het bedrijf voorzichtig. Intussen is Logica ook flink aan het bezuinigen, waarbij 1.300 banen verloren gaan.

Goede kans dus dat er mogelijk weer een bedrijf van het Damrak verdwijnt en dat is jammer. Ook al zullen velen Logica al langer vooral als Brits bedrijf zien, met een overigens wel zware weging in de Midkap index.
Gerelateerde artikelen