VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Logica leunt steeds zwaarder op inkomsten uit Verenigd Koninkrijk

Ook ICT-bedrijven kregen het in 2009 zwaar te verduren. In dat licht presteerde Logica eigenlijk best goed. Maar de onevenwichtige prestaties binnen het bedrijf zijn groot.

Vooraf had Logica getekend voor de resultaten die het vandaag presenteerde. Een lichte winst- en omzetstijging vertaalt de Brits-Nederlandse dienstverlener in de ICT in een hoger dividend (plus 10 procent) en de belofte bij verder herstel een nog groter deel van de winst aan aandeelhouders uit te keren. De resultaten waren in lijn met de eigen verwachtingen en dat is al heel wat voor een ICT-bedrijf in 2009.

Toch is 2009 voor Logica ook het jaar waarin het bedrijf weer een stukje meer Brits werd en minder continentaal. In het Verenigd Koninkrijk werd de positieve resultaten behaald, in de andere markten - en met name in de Benelux- moest het bedrijf inleveren.


Resultaten Logica geografisch: VK trekt de kar

De slechte prestaties in de Benelux zijn te wijten aan een relatief laag aandeel van de lucratieve outsourcingsactiviteiten. Bovendien is Logica hier relatief sterk afhankelijk van de zwakke financiële sector.
In het Verenigd Koninkrijk is Logica beter gepositioneerd in de overheidssector, een sector die minder merkt van de recessie.

Deel Nederlandse activiteiten de deur uit
Topman Andy Green noemt 2009 "een erg teleurstellend jaar voor de activiteiten in de Benelux." En actie is dan ook geboden. Logica, toch al kostenbewust bezig, zet extra het mes in de teleurstellende activiteiten in Nederland. Het bedrijf wil een deel van zijn activiteiten als salarisverwerker in Nederland van de hand doen na opnieuw verlies.

Logica denkt verlies te lijden op verkopen als deze en heeft al een forse reservering genomen. Dat is meteen de belangrijkste reden waarom de resultaten van het bedrijf achter bleven bij de verwachtingen van de markt. Hert aandeel gaf een handvol procenten prijs na publicatie van de cijfers.

Het zou niet verbazen als straks blijkt dat Logica nu voorzichtig prognosticeert (vergelijkbare omzet en marges in 2010 ten opzichte van 2009) en tegenvallers incasseert om de markt bij economisch herstel te verrassen. Met een flink lagere schuldenlast dan pakweg anderhalf jaar geleden is die kans zeker aanwezig.
Gerelateerde artikelen