VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

05 augustus 2009

CSM verwacht voor 2009 geen herstel economie, wel beter bedrijfsresultaat

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De kostenbesparingen bij CSM beginnen hun vruchten af te werpen. Dat, in combinatie met lagere grondstofprijzen, loodste de leverancier van bakkerij-ingrediënten en producent van melkzuur door een lastig halfjaar.

Met name de eerste drie maanden van 2009 waren moeilijk. Het tweede kwartaal gaat het al iets beter, zo blijkt woensdag uit de publicatie van de halfjaarcijfers.

Onder de streep hield CSM in de eerste helft van het jaar 36,6 miljoen euro over tegen 65 miljoen euro in de eerste helft van 2008, en een verwachting van 24 miljoen. De omzet in het eerste halfjaar kwam uit op 1,283 miljard euro tegen 1,247 miljard euro vorig jaar. Een sterker geworden dollar heeft de omzet enigszins gestuwd. De verkopen liepen namelijk terug met 2,9 procent.

Geen herstel
Volgens bestuursvoorzitter Gerard Hoetmer, verwacht CSM geen herstel van de economie in de tweede helft van dit jaar. Hij denkt wel dat het bedrijfsresultaat (ebita) in het derde kwartaal van dit jaar verbetering laat zien ten opzichte van het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal in 2008.

De bakkerij-ingrediëntendivisies in Europa en de Verenigde Staten hebben last van de recessie waardoor consumenten minder geld uitgeven in de zogeheten out-of-home-markt. Consumenten spenderen minder in tankstations en kiosken. De verkopen liepen met 3 procent terug in de eerste zes maanden.

De melkzuurdivisie, waar CSM onder meer afbreekbare alternatieven voor plastic produceert, had veel last van een staking. Hogere prijzen konden de daling in de verkopen en de gestegen prijzen van grondstoffen voor deze divisie opvangen.

Besparingen
Door te besparen wist CSM het werkkapitaal met 10,2 miljoen euro terug te brengen ten opzichte van het einde van 2008. In totaal wil CSM dit jaar 25 miljoen euro besparen.

De nettoschuld werd met 28 miljoen euro teruggebracht tot 500 miljoen euro. De ratio tussen het bedrijfsresultaat en de nettoschuld kwam uit op 2,7. Volgens de afspraken met de banken mag deze ratio niet boven de 3,5 uitkomen.

Overnames
CSM is verder op zoek naar overnames voor zijn bakkerij-activiteiten in zowel Europa als de Verenigde Staten.

Uit een toelichting op de halfjaarcijfers bleek dat de leverancier van bakkerij-ingrediënten geld beschikbaar heeft om overnames te doen binnen de bakkerijdivisie.


Gerelateerde artikelen

Ongekend protest aandeelhouders Corbion tegen bonustoekenning
01-07-2014

Aandeelhouders van Corbion hebben zich massaal uitgesproken tegen een door…

Lees verder

Forse afscheidscadeautjes bestuurders Corbion
12-05-2014

Doen waarvoor je bent ingehuurd en daar een bonus voor ontvangen. Het leek…

Lees verder

Corbion rondt inkoopoperatie af
13-11-2013

Corbion (voorheen CSM) heeft het inkoopprogramma van eigen aandelen afgero…

Lees verder

Goede start voor Corbion
07-08-2013

Corbion, het voormalige CSM, is nog vol in verbouwing. De cijfers over het …

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}