VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het Amsterdamse Midkap-bedrijf Corbion koopt voor 45 miljoen dollar het Braziliaanse Granotec do Brazil, een gespecialiseerde leverancier van voedingsingrediënten voor de Braziliaanse bakkerijsector. Beleggers reageren positief op de aankoop.

Granotec heeft zijn hoofdkantoor in de regio Curitiba, in het zuiden van Brazilië. Er werken zo’n 120 mensen in een productiefaciliteit en een ontwikkelingscentrum. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van circa 26 miljoen dollar en een bedrijfsresultaat (ebitda) van 3,7 miljoen dollar.

Corbion betaalt de overname uit de bestaande kredietfaciliteiten. De afronding van de transactie wordt in de eerste helft van het jaar verwacht.

De overname past in de strategie van topman Tjerk de Ruiter om meer balans aan te brengen tussen de investeringen in bestaande (ingrediënten)activiteiten en de nieuwe activiteiten in bioplastics waarvan veel wordt  verwacht, maar waarvan de rendementen nog tegenvallen.

In een interview met Effect in 2016 zei De Ruiter al dat het bedrijf moest oppassen dat het niet alleen nog maar in bioplastics investeert. Het groeipotentieel van de bestaande activiteiten, ondergebracht in de divisie ‘Ingredient Solutions’, werd vertaald in een concreet doel voor de periode tot en met 2018. De divisie zou per jaar 2 tot 4 procent organisch groeien.

Met de publicatie van de cijfers over vorig jaar kan de balans worden opgemaakt. En dan blijkt dat dit met een plus van 3,3 procent alleen in 2015 gehaald. Over de hele vierjaarsperiode gekeken bedroeg de omzetgroei gemiddeld nog geen procent per jaar.

De groei bleef dus achter, maar doelen voor rendementsverbetering en vooral het gebruiken van de balans voor winstuitkeringen zijn wel gehaald. De operationele winstmarge (ebitda-marge) van ‘Ingredient Solutions’ moest boven de 18 procent uitgekomen en kwam gemiddeld uit op 19 procent. Het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (ROCE) bedroeg gemiddeld ruim 25 procent, tegen een doel van 15 procent.

Beleggers hebben er blijkbaar vertrouwen in dat Corbion met deze aankoop verder aan de weg naar betere resultaten timmert. Het aandeel staat maandagochtend iets hoger, terwijl de AEX en de Amsterdamse Midkapindex stevig verliezen.

Op 27 euro staat het aandeel bijna 26 keer de winst die voor het jaar 2019 wordt verwacht. Die koers-winstverhouding wordt waarschijnlijk nog wel lager, want volgens analisten groeit de winst per aandeel de komende twee jaar met zo’n 30 procent per jaar. Ze zijn er echter niet allemaal van overtuigd dat Corbion op de huidige koers een koopje is: van de negen die het aandeel volgen geven er vier een koopadvies, een vijftal houdt het bij ‘houden’.
Gerelateerde artikelen