VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Corbion is onder de nieuwe topman Olivier Rigaud de duurzame investeringen aan het opschroeven. Eerder dit jaar werd een investering in een nieuwe Thaise melkzuurfabriek gepland. Deze week onthulde Corbion plannen voor een grote bioplasticfabriek in Frankrijk. Beleggers hebben op dit moment veel interesse in duurzaamheid en op de beurs vallen deze stappen goed.

Rigaud is vorig jaar augustus aangetreden en lijkt de vaart erin te willen brengen als het gaat om melkzuur en biologisch afbreekbaar plastic. In januari werd al een nieuwe melkzuurfabriek in Thailand aangekondigd. Daarvoor is tot 2023 een investering van 190 miljoen dollar voorzien.

Urgentie voor melkzuurproductie
De fabriek kan 125 kiloton melkzuur per jaar produceren. Het melkzuur is een basisingrediënt voor bioplastic. Per kilo plastic is ongeveer 1,3 kilo melkzuur nodig. De verwachtingen voor bioplastic zijn al jaren hooggespannen, maar Rigaud denkt dat de trein nu echt gaat rijden en Corbion erop moet zitten. Hij zag in januari dat er ‘urgentie’ is om de productiecapaciteit op te voeren.

Voor de productie van het bioplastic zelf is een dochteronderneming opgezet met energieconcern Total. Dit is een joint venture waarin beide bedrijven een belang van 50 procent hebben.

Deze week maakte Corbion bekend dat deze dochter een fabriek in Frankrijk gaat bouwen die 100 kiloton bioplastic per jaar kan produceren. Hiervoor is een investering van 200 miljoen euro nodig. De bedrijven zullen daaraan in gelijke mate bijdragen. Daarbij is het wel zo dat de joint venture ook een deel met leningen kan financieren.

Geldkraan open
Door deze initiatieven gaat de geldkraan de komende jaren flink open. De investeringen komen bovenop de ‘onderhoudsinvesteringen’ van 60 tot 70 miljoen euro die Corbion continu doet om de bestaande activiteiten op peil te houden.

Voor 2022 was al circa 140 miljoen euro aan investeringen voorzien. Waarschijnlijk zullen 2023 en 2024 ook jaren zijn met een grote investeringsbehoefte.

Beleggers lijken alle inspanningen van het bedrijf te waarderen. Met een koersstijging van ruim een derde is Corbion dit jaar na Flowtraders het best presterende aandeel in de Midkap-index.

Na de aankondiging van de bouw van de Thaise fabriek steeg het aandeel begin februari al naar een nieuwe recordstand. Op de aankondiging donderdag kwam er tot 3,5 procent bij en werd ook weer een nieuw record aangetikt.

Bestuursvoorzitter Giraud lijkt bovendien nog niet klaar. De fabriek in Frankrijk zal ook weer melkzuur nodig hebben, dus Giraud hintte vrijdag al op een nieuwe faciliteit in Europa.

Gezien de waardering die beleggers eerder dit jaar hebben getoond voor de duurzame stappen van Corbion, ligt voor de hand dat een eventuele volgende stap ook positief zal worden ontvangen op de beurs.Gerelateerde artikelen