VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Imtech goed door crisis dankzij brede inzet op groeisegmenten

Technisch dienstverlener Imtech blijft ondanks de economische recessie groeien. Na een recordjaar in 2008, groeide de omzet in de eerste zes maanden van dit jaar verder met 15 procent naar 2,02 miljard euro. Imtech handhaaft de verwachtingen voor heel 2009.

De nettowinst bedroeg het eerste halfjaar euro 51,5 mln, tegen euro 46,1 mln in de eerste zes maanden van 2008.

Vooral in Duitsland en Oost-Europa is de ontwikkeling positief, met een autonome ebita-groei van 35 procent. Dit is volgens bestuursvoorzitter René van der Bruggen met name te danken aan de spreiding over groeisegmenten als energie, groene technologie en luchthavens.

Crisis
De onderneming laat in een persbericht weten ondanks de goede resultaten niet immuun te zijn voor de crisis. Door toegenomen concurrentie komen marges onder druk te staan, daarnaast spreekt Imtech van uitstel van diverse orders.

Maar met een orderboek van 4,8 miljard euro heeft het bedrijf alle vertrouwen voor de rest van het jaar. Ook ziet het een duidelijk toenemende vraag naar groene technologie, waar van geprofiteerd wordt.

Daarbij werpen de maatregelen om kosten te reduceren, vruchten af. Een van die maatregelen betreft het minder inhuren van personeel. Het totaal aantal medewerkers nam desondanks met 19% toe, vanwege acquisities.

2012
Imtech houdt vast aan de lange termijnverwachting van een omzet van 5 miljard euro in 2012, tegen een omzet van ruim 3,8 miljard in 2008. Daarnaast hield de technische dienstverlener vast aan een beoogde winstmarge van 6 procent, tegen 5,5 procent in 2008.

De onderneming verwacht de komende jaren onder meer baat te hebben bij grote sportevenementen. Zowel van het EK Voetbal in 2012 en de Olympische Spelen in hetzelfde jaar worden positieve effecten verwacht.

Scandinavië
Ook de eind 2008 gerealiseerde overname van branchegenoot NVS in Scandinavië, draagt bij aan de groeiverwachtingen voor 2012. Door synergiemogelijkheden lijkt een omzet van meer dan 4 miljard euro voor heel Imtech in 2009 haalbaar.  

Met de overname heeft Imtech zijn positie in Scandinavië aanzienlijk verstevigd. NVS is één van de grootste spelers op de markt van werktuigbouwkundige technische dienstverlening in Zweden en Noorwegen, met een basispositie in Finland.

Cijfers
In het eerste halfjaar van 2009 steeg het bedrijfsresultaat (ebita) van de onderneming uit Gouda vast met 23 procent tot 101,8 miljoen euro, vooral dankzij overnames. Ruim 6 procent was op eigen kracht, meldde Imtech dinsdag. Onderaan de streep bleef 51,5 miljoen euro over, een stijging van 12 procent.

Recordjaar 2008
Afgelopen jaar sneuvelden alle records bij Imtech: een omzetstijging van 15 procent, een winststijging van 23 procent en een stijging van de winstmarge (EBITA) met bijna 8 procent.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen