VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Van Lanschot worstelt met mogelijke kredietverliezen

Van Lanschot Bankiers heeft in de eerste helft van het jaar de stroppenpot voor oninbare kredieten flink moeten volstorten. Om de kredietwaardigheid niet in gevaar te brengen mogen de voorzieningen niet verder oplopen. Bestuursvoorzitter Deckers is gematigd positief maar houdt een slag om de arm.

De oordelen van kredietbeoordelaars als S&P, Fitch en Moody's blijven een belangrijke rol spelen voor investeerders. Daaraan doet de storm van kritiek op deze partijen voor hun rol in aanloop naar de huidige crisis niets af. Kort gezegd blijft een lagere rating zorgen voor hogere kredietlasten.

Downgrade is spookbeeld
Er is de bankiers van Van Lanschot dan ook veel aan gelegen om de huidige A-rating (Standard & Poors', Fitch ) te behouden. In juni bekrachtigde S&P die rating maar heeft de vooruitzichten voor Van Lanschot verlaagd naar negatief.

De kredietbeoordelaar is bezorgd dat de Bossche bank de kredietverliezen verder ziet oplopen en daarvoor extra voorzieningen moet nemen. De winst die de bank maakt zou dan wel eens niet hoog genoeg kunnen zijn om deze tegenvallers te dempen.

Krediet- en IT-stroppen zorgen voor verlies
Over het eerste half jaar zorgen deze tegenvallers voor een verlies. Van Lanschot houdt nu apart om verliezen op te vangen die samenhangen met bedrijven die hun leningen niet meer kunnen terug betalen. Dat is ruim 44 miljoen euro meer dan een jaar geleden.

En daar komt dan nog eens een afschrijving van bijna 35 miljoen euro bij vanwege een desastreus uitgepakt IT-project. Dit project, bekend onder de naam Drive, is in 2005 ingezet om de automatisering bij Van Lanschot te vervangen en te moderniseren. In augustus 2006 schreef de bank nog dat ‘de modernisering van IT-systemen goed op gang (is) gekomen.‘
 

Inmiddels lopen de kosten van het systeem danig uit de hand terwijl het project steeds kleiner wordt ingezet. Delen van het oude IT-systeem van Van Lanschot blijken nu toch weer te voldoen. De verantwoordelijke man voor het project Drive in de raad van bestuur, CFO Paul Loven, gaat de bank inmiddels verlaten. Dat werd op 4 augustus jl. , drie dagen nadat Loven was herbenoemd.

De oplopende kredietverliezen en IT-tegenvallers hebben Van Lanschot in het eerste half jaar in het rood geduwd. Het verlies bedroeg 46,3 miljoen euro. Tegenover de tegenvallers stond ook nog lagere provisie-inkomsten dan in de eerste helft van vorig jaar.

Ergste achter de rug, tenzij
Bestuursvoorzitter Floris Deckers van Van Lanschot geeft geen verwachtingen af voor de rest van het jaar. Hij laat zich ook niet uit over mogelijke extra voorzieningen voor tegenvallers. Als de huidige recessie nog meer bedrijven de kop kost kan dat zijn impact hebben op de resultaten van Van Lanschot. Toch denkt Deckers dat het ergste voorbij is.
Tegenover persbureau Dow Jones liet hij optekenen dat in een recessie de grootste kredietverliezen doorgaans aan het begin worden geleden. Deckers houdt een slag om de arm: "Afhankelijk van hoe diep de recessie wordt kunnen er meer verrassingen komen. "

Op zes november komt Van Lanschot met een trading update over het derde kwartaal, een week nadat het CBS het vertrouwen onder consumenten en producenten heeft gemeten. Het wordt een kritisch kwartaal voor Van Lanschot.Gerelateerde artikelen