VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Eenmalige opbrengsten leveren fikse bijdrage aan winst Fortis

Het nieuwe Fortis, Fortis-holding, heeft zijn eerste halfjaar afgesloten met een nettowinst van 886 miljoen euro. Het resultaat wordt gedomineerd door eenmalige baten en lasten. Fortis kiest voor solide en conservatief.

Over een maand presenteert de nieuwe ceo van Fortis Holding een hernieuwde strategie. Het moet het klapstuk worden van het nieuwe Fortis, het overgebleven verzekeringsbedrijf na verkoop van delen aan vooral de Nederlandse en Belgische staat. 

worden nog sterk beïnvloed door de nasleep van de onttakeling van het oude Fortis, de bankverzekeraar.

Zo werd de nettowinst met bijna 700 miljoen euro gespekt door de verkoop van een deel van Belgische verzekeringen aan Fortis Bank België. Ook de zogenoemde calloptie op aandelen BNP Paribas, die Fortis heeft verkregen na de overeenkomst tussen Fortis, Belgische staat en BNP, leverde een bijdrage aan de winst: plus 482 miljoen euro.

Aan de andere kant werd het resultaat ook gedrukt door lasten over eerder uitgegeven financiële instrumenten (CASHES en preferente aandelen).

Stevig, korter, conservatief
Duidelijk is dat Fortis Holding kiest voor soliditeit en voorzichtigheid. De balans is verkort, het eigen vermogen versterkt. Zo bezien staat Fortis er een stuk sterker voor dan verzekeraar Aegon (zie tabel).
Gerelateerde artikelen