VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bieders private bank ING lijken stuk voor stuk af te haken

Met de deadline in zicht daalt het aantal deelnemers in de biedingenstrijd om de Aziatische en Zwitserse private banking tak van ING. Dat schrijft persbureau Reuters woensdag.

Bankverzekeraar ING wil zijn private bank verkopen, met uitzondering van de Nederlandse activiteiten. Het onderdeel heeft zo'n 60 miljard euro aan vermogen onder beheer.

Op donderdag 3 september moeten de partijen die nog interesse hebben, hun definitieve bod neerleggen. Een overeenkomst over de verkoop wordt later deze maand verwacht.

Aanvankelijk veel gegadigden
De verkooppoging begon een aantal maanden geleden. Volgens bronnen die dicht op de onderhandelingen zitten, waren aanvankelijk de Zwitserse banken Credit Suisse en Julius Bear, DBS Group uit Singapore, de Britse bank Barclays en het Australische ANZ en Commonwealth Bank, geïnteresseerd in een overname van de onderdelen. Maar ook HSBC en Standard Chartered werden genoemd.

Inmiddels lijkt het er op dat alleen Julius Bear en DBS Group nog in de running zijn. Het is verder onduidelijk of de Zwitserse bank Credit Suisse besluit een bod uit te brengen.

Julius Bear zou interesse hebben in beide divisies. DBS Group zou alleen zijn oog hebben laten vallen op de Aziatische tak.

Hoofd private banking, Walter Berchtold van Credit Suisse, zei woensdag tegen Reuters dat de bank nog steeds uitkijkt naar aquisities, maar , wilde hij bevestigen noch ontkennen.

Julius Bear en DBS Group geven geen commentaar en ook ING zelf hult zich in stilzwijgen. 

Buffers versterken
Hoeveel de activiteiten moeten opleveren is niet duidelijk. In recente berichtgeving wordt gesproken over een bedrag van tenminste 1 miljard dollar. Eerder werd 1,8 miljard dollar genoemd.

In april dit jaar kondigde ING aan 8 miljard euro op te willen halen met de verkoop van onderdelen om de buffers te versterken. De bankverzekeraar wil zich daarbij terugtrekken uit tien van de 48 landen waar het momenteel actief is.
Dit als gevolg van de 10 miljard euro aan staatssteun die de bankverzekeraar vorig jaar ontving omdat het in de problemen was geraakt als gevolg van de kredietcrisis. ING wordt net als de 70 andere Europese banken die staatssteun ontvangen, door de Europese Commissie gedwongen om in de organisatie te snijden.

Opmaat voor verdere ingrepen
ING voerde in de eerste helft van het jaar een scheiding door van bank en verzekeraar. Marktkenners zagen dit als een opmaat voor verdere ingrepen. Zo wordt gespeculeerd over de verkoop van dochters in Oost-Europa en onderdelen van ING Direct.

Private banking, ofwel bankiersdiensten voor vermogende particulieren, wordt gezien als een stabiele activiteit, die relatief snel te gelde kan worden gemaakt.




Gerelateerde artikelen