VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Jumbo gooit de knuppel met bod op Super de Boer

Grootgrutter Jumbo wil het beursgenoteerde Super de Boer overnemen voor een bedrag van 480 miljoen euro. Als de overname slaagt krijgt marktleider Albert Heijn een stevige concurrent op de thuismarkt.

Over de toekomst van Super de Boer wordt al tijden gespeculeerd. In de hang naar een groter marktaandeel lonkten meerdere partijen naar Super de Boer - marktaandeel in 2008: vijf procent.

Uiteindelijk is het Jumbo dat het startschot heeft gegeven tot wat waarschijnlijk een herschikking van het Nederlandse supermarktlandschap is. Het familiebedrijf uit Veghel wil de branchegenoot voor 480 miljoen euro van de beurs halen.

Moederbedrijf Ahold van Albert Heijn stelt in een reactie dat ze de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet. Het concern zal uitgaan van zijn eigen kracht en sterke positie.


Biedingenstrijd

Marktleider Albert Heijn heeft ook bekendgemaakt absoluut geen interesse te hebben in Super de Boer. Albert Heijn heeft geen bod gedaan op Super de Boer en is van plan dit ook niet te gaan doen, aldus een woordvoerder.

Albert Heijn zou hooguit geïnteresseerd zijn in het overnemen van maximaal 50 winkels van Super de Boer. Een mogelijke biedingstrijd vindt de woordvoerder dan ook pertinente onzin.

Juiste prijs?
Jumbo biedt 4,20 euro per aandeel Super de Boer(SdB) en waardeert SdB daarmee op 482 miljoen euro. Op basis van de omzet over 2008 (1,69 miljard euro) betaalt Jumbo nu nauwelijks 0,25 keer de jaaromzet.

De halfjaaromzet 2009 kwam uit op 792 miljoen euro en afgaande op de positieve vooruitzichten uitgesproken door SdB, mag er van uit worden gegaan dat deze omzet in het tweede halfjaar stand alone ten minste geëvenaard gaat worden maar waarschijnlijk hoger uit zal vallen. In de supermarktwereld is een gebruikelijke een onderneming te waarderen op basis van de weekomzet. In het kader van de overname van Schuitema-winkels door Ahold medio 2009 hebben onafhankelijk deskundigen geoordeeld dat een multiple van rond de 12 keer de weekomzet marktconform voor winkels van Jumbo en SdB.

De gemiddelde weekomzet van SdB winkel is 130 duizend euro. Gecorrigeerd voor het aantal SdB winkels (300) komt de waardering aardig in de buurt van Jumbo’s bod. Dan de winstgevendheid. Een voor supermarkten veel gehanteerde waarderingsmethode is de ondernemingswaarde afgezet tegen de ebitda (het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen).

SdB realiseerde in het eerste halfjaar van 2009 een ebitda van 19 miljoen euro. De ondernemingswaarde van SdB (marktwaarde van de aandelen vermeerderd met schulden en gecorrigeerd voor kasmiddelen) komt uit op 550 miljoen euro. Daarmee komt deze multiple op jaarbasis uit op 14. Ten opzichte van sectorgenoten lijkt dit redelijk.

Tegelijkertijd geeft dit aan dat Jumbo door de ombouw van de SdB winkels naar de eigen formule om aan haar rentabiliteitseisen te voldoen, een aanzienlijke hogere marge zal gaan realiseren.

Zo behaalde Jumbo over 2008 een ebitda-marge van 3,5 procent terwijl SdB niet verder kwam dan 2,7 procent. Een deel van deze margeverbetering moet ten goede komen aan huidige SdB aandeelhouders. Als de overname doorgaat dan krijgt de combinatie Jumbo-Super de Boer een marktaandeel van bijna 12 procent. Daarmee bekleedt de combinatie in één klap de tweede positie in supermarktland achter Albert Heijn (31,3 procent).
De grote omvang moet Jumbo fikse inkoopvoordelen brengen. Jumbo, dat bekend staat om focus op service en groot assortiment en lage prijs-garantie, wordt daarmee een geduchte concurrent van AH. 

Beren
Voordat Jumbo die kroonprinsenpositie in mag gaan nemen wachten er wel nog wat krachtproeven.

Allereerst moet de overname doorgang vinden. Daarvoor is goedkeuring van bestuur en commissarissen van Super de Boer nodig en een welwillend Casino, de grootaandeelhouder van Super de Boer. Die laatste heeft het nieuws al positief verwelkomd.

Bovendien blijft de vraag of er geen andere kapers op de kust zijn. Concurrent Schuitema werd  tot vandaag als meest voor de hand liggende overnamepartij genoemd. Private investeerder CVC, meerderheidsaandeelhouder van Schuitema, heeft al eerder laten weten Super de Boer met aandacht te volgen. 

En dan zijn er nog de analsiten van ING die juist Albert Heijn als meest voor de hand liggende koper van Super de Boer zag. Dat zou volgens de rekenmeesters van ING de meeste synergievoordelen opleveren. Het is afwachten of die voordelen een hoger bod van AH rechtvaardigen.

Ook als de overname door gaat zal Jumbo concessies moeten doen aan het gezamelijk marktaandeel. Een aantal kleine Super de Boer winkels leent zich niet voor het Jumbo-concept van grote assortimenten. Bovendien kan het een aanzienlijke tijd duren voordat Jumbo de nieuwe winkels in het eigen concept heeft weten te stroomlijnen. Die periode kan ten koste gaan van het resultaat op korte termijn.

Jumbo bracht troepen in stelling
Jumbo maakte begin 2009 bekend binnen vijf jaar tijd de omzet te willen verdubbelen (2008: 1,47 miljard). Daartoe stelde zij zwaargewichten Antony Burgmans (oud Unilever), Wilco Jiskoot (oud ABN Amro) Harry Bruijninks (voormalig bestuursvoorzitter van de voorloper van SdB, Laurus) aan als commissaris.

In de eerste helft van 2009 bedroeg de omzet 824 miljoen euro en was daarmee licht hoger dan die van SdB. Uit de summiere financiële informatie die Jumbo verder geeft, blijkt dat de totale omzetgroei over het eerste halfjaar 2009 5,2 procent was. Het operationele resultaat in het eerste halfjaar nam toe met ruim 20 procent.



Gerelateerde artikelen