VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Topman Super de Boer krijgt forse bonus na overname

Na een spannende biedingstrijd heeft Jumbo supermarktketen Super de Boer weten binnen te slepen. Jan Brouwer, topman van Super de Boer, incasseert na de overname minimaal 1 miljoen euro.

Een spannende overnamestrijd. Dat was de dans om Super de Boer. Uiteindelijk troefde de Veghelse familieonderneming Jumbo concurrenten Sperwer en Schuitema af. Voor 552,5 miljoen euro, 4,82 euro per aandeel Super de Boer, haalde de familie Van Eerd de buit binnen.

De overname mag voor een flink deel op het conto worden geschreven van topman Jan Brouwer. Onder zijn leiding werd een onderneming in nood (de mislukte ombouwoperatie van Konmar) werd Super de Boer (voorheen Laurus) uiteindelijk een begeerde huwelijkspartner.

De overname levert Jan Brouwer een leuk extraatje op. Het uitoefenen van zijn optiepakket, een ontslagvergoeding en een jaarlijkse bonus over 2009 zullen Brouwer sowieso meer dan één miljoen euro opleveren.

Het is de tweede keer binnen vier jaar tijd dat Brouwer een extra vergoeding ontvangt. Zijn vertrek bij concurrent Schuitema in mei 2006 leverde een ontslagvergoeding van 2,45 miljoen euro, 6,5 keer het basissalaris.”De vergoeding van Brouwer nu is opgebouwd uit een aantal onderdelen.

1. Lucratieve opties
Bij zijn aanstelling in november 2006 kreeg Brouwer vierhonderdduizend onvoorwaardelijke opties toegekend met een uitoefenprijs van 3,78 euro, die bij een ‘change of control’ direct verzilverd kunnen worden.

In maart 2009 kwamen daar nog eens 160.000 opties bij, nu met een uitoefenprijs van 2,23 euro. Brouwer zal deze opties ongetwijfeld uitoefenen om vervolgens ook recht te hebben op de liquidatie-uitkering. Totale beloning: 483 duizend euro.

2. Speciale overnamebonus
Brouwer blijkt ook recht te hebben op een speciale afvloeiingsregeling. Volgens het jaarverslag van Super de Boer is deze vergoeding bij onvrijwillig ontslag (of beëindiging van de arbeidsovereenkomst in geval van een change of control ) gelijk aan één jaar basissalaris vermeerderd met een derde daarvan. Dit komt neer op een vergoeding 675 duizend euro (1 x 507.450 euro (basissalaris 2008) maal 1,33 = 675.000 euro).

3. Prestatiebonus
Bovendien zal Brouwer een jaarlijkse prestatiebonus over 2009 ontvangen, die contractueel minimaal een derde van zijn basissalaris bedraagt en maximaal tweederde van de vaste beloning. Over 2008 kreeg Brouwer nagenoeg zijn maximale bonus. Mocht dat over 2009 weer het geval zijn dan is het opnieuw kassa: bijna 350.000 euro.

Beleggers tasten overigens in het duister welke criteria voor deze jaarlijkse bonus gelden. De raad van commissarissen stelt ieder jaar de criteria vast, maar wil deze niet delen met de aandeelhouders. Bij de aanstelling van Brouwer ging de rvc overigens zijn boekje ook al te buiten, omdat het beloningspakket van Brouwer haaks stond op het beloningsbeleid zoals aandeelhouders dat in mei 2005 nog hadden goedgekeurd.



Gerelateerde artikelen