VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fortis belooft weer dividend uit te keren aan aandeelhouders

Het passeren van dividend door Fortis in 2007, veroorzaakte destijds veel opschudding. Nu meldt de bank-verzekeraar dat het jaarlijkse extraatje terugkeert. 

Fortis is van plan weer een jaarlijks dividend in contanten uit te keren van 40 tot 50 procent van de nettowinst van zijn verzekeringsactiviteiten. Dat stelt de beursgenoteerde verzekeraar vrijdag in zijn strategische update.


De eerste uitkering gebeurt voor de winst over het boekjaar 2009.

Fortis belooft nu ook een extra dividend indien de holding een meerwaarde zou boeken op de uitoefening of de verkoop van de calloptie op BNP Paribas-aandelen die is toegekend door de Belgische staat.

Opstand
In 2007 sneuvelde het dividend bij de herfinanciering van de bank-verzekeraar. Dit was het begin van een opstand onder aandeelhouders. Velen van hen ontvingen de bijdrage als een ‘oudedagextraatje'.
In het weekend van 3 tot 5 oktober 2008 werd Fortis grotendeels . Aandeelhouders werden volledig buitenspel gezet. Van de ene op de andere dag waren zij geen aandeelhouder meer in een bank-verzekeraar maar in een financiële holding van ‘giftige’ kredieten en een kleine internationale verzekeraar.

Van voor hun verlies was geen sprake. De Nederlandse staat werd 100 procent aandeelhouder van ABN Amro, Fortis Bank Nederland, Fortis Verzekeringen Nederland en Fortis Corporate Insurance. De Belgische staat werd aandeelhouder van Fortis Bank België en Fortis Verzekeringen België en verkocht een deel van die belangen door aan het Franse BNP Paribas.

Fortis wil weg van Amsterdamse beurs
Behalve de hervatting van dividend betaling heeft Fortis Holding meer plannen ontvouwd. De verzekeraar gaat op zoek naar mogelijke partners in binnen -en buitenland. Het heeft 1,3 miljard euro in kas voor overnames.

Ook gaf de net benoemde bestuursvoorzitter De Smet aan de Amsterdamse beurs te willen verlaten. Hij gaf overigens aan geen haast te hebben met het opheffen van de beursnotering in Nederland.

Aandeelhoudersvergadering Fortis
De startegische update van Fortis kwam een week na de vergadering met beleggers 0p vrijdag 18 september. Aandeelhouders waren bijeen geroepen om Bart de Smet als nieuwe CEO van Fortis Holding te benoemen. Op zijn beloning kleeft sinds de aandeelhoudersvergadering wel een smetje.

De Raad van Bestuur maakte wel zijn vaste jaarsalaris openbaar en dat hij een variable beloning kan binnenslepen als hij goed presteert, maar kon geen antwoord geven op de vraag wat de criteria van goed presteren bij Fortis Holding tegenwoordig zijn.

Een nieuw beloningsschaandaal bij Fortis in de maak? De nieuwe CEO verzekerde de aanwezige aandeelhouders dat hij ook tevreden is met alleen zijn vaste jaarsalaris. De Raad van Bestuur heeft gelukkig aangekondigd dat tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in april of mei 2010 zowel een nieuw beloningsbeleid als een nieuw governance statement worden voorgesteld. Aandeelhouders zijn dan weer aan zet.Gerelateerde artikelen