VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

'Bos polst interesse BNP Paribas voor zakelijke activiteiten Fortis'

Met de deadline in zicht polst minister Wouter Bos van Financiën de interesse van BNP Paribas voor de Fortis-onderdelen Commercial Banking en Commercial Finance. Om de fusie tussen Fortis en ABN Amro te kunnen realiseren, moet de Nederlandse staat dringend onderdelen van de banken verkopen.

Dat Het Financieele Dagblad dinsdag op basis van bronnen rond de besprekingen.

Vorig jaar werd BNP al vergeefs gepolst door bestuursvoorzitter van ABN Amro Gerrit Zalm, die de fusiebank moet gaan leiden.

Om van de Europese Unie groen licht te krijgen voor de voorgenomen fusie tussen de twee Nederlandse banken, moeten zij activiteiten op de zakelijke markt afstoten. Eurocommissaris Neelie Kroes van Mededinging heeft dit als harde eis gesteld, omdat de Fortis en ABN samen volgens haar een te dominante positie op de Nederlandse zakelijke markt zullen innemen.

HBU
Eerdere van Wouter Bos strandden in het zicht van de finish. Zo ging de verkoop van ABN Amro's zakenbank HBU en enkele zakelijke kantoren aan Deutsche Bank niet door.

Kroes gaf Bos een aantal keren om van onderdelen af te komen. De huidige deadline ligt op 2 oktober en zal volgens Kroes niet meer verschuiven.

Afgelopen maandag gaf Zalm tijdens een bijeenkomst in het Holland Financial Centrum te kennen dat het mogelijk is dat de deal met Deutsche Bank toch nog doorgaat. ‘Duitsers scoren vaak in de laatste minuut', zou hij in de wandelgangen hebben gezegd.

Kanttekeningen bij noodzaak verkoop
Zalm liet bovendien weten dat er ‘kanttekeningen' kunnen worden geplaatst bij het standpunt van Kroes dat de zakelijke activiteiten van de twee banken in Nederland te dominant zijn en daarom deels moeten worden verkocht.

Kroes nam haar beslissing twee jaar geleden, toen Fortis de Nederlandse onderdelen van ABN Amro kocht. Na de val van Fortis vielen alle activiteiten in staatshanden. De eis van Kroes is daarom een erfenis die het ministerie van Financiën moet oplossen.

Hoewel de eis van Kroes in eerste instantie de verkoop van het ABN-onderdeel HBU betrof, is het volgens Zalm dat die onderdelen worden verkocht. ‘Alle opties liggen open', aldus Zalm.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen