VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

'Fusie Fortis en ABN Amro wankelt'

De Franse Bank BNP Paribas is niet langer in gesprek over de overname van Fortis Commercial Banking en Commercial Finance. Dat zeggen bronnen dicht op de onderhandelingen woensdag.

De besprekingen met Deutsche Bank over de verkoop van delen van ABN Amro zullen nu naar verwachting weer opleven.

Bod niet mogelijk
BNP Paribas kan volgens de bronnen nu geen bod doen op de onderdelen van Fortis, vanwege voorwaarden bij de claimemissie van 4,3 miljard euro, die de Franse bank momenteel uitvoert. Daarom heeft het concern zich teruggetrokken uit de onderhandelingen.

De Nederlandse overheid staat onder druk om een oplossing te vinden voor het mededingingsprobleem dat zou ontstaan door de fusie van ABN Amro en Fortis. De deadline die de Europese Unie hiervoor gaf, is al vier maal verlengd en loopt aanstaande vrijdag af.

Geduld op
Eurocommissaris Neelie Kroes van mededingingszaken liet onlangs doorschemeren dat haar geduld opraakt.
In 2008 kocht de staat de Nederlandse delen van ABN Amro en Fortis voor een bedrag van 16,8 miljard euro om ze van de ondergang te redden. De overheid wil de banken fuseren en op termijn, met winst verkopen.

Voordat de fusie van ABN Amro en Fortis kan plaatsvinden, moet de overheid echter de Europese zorgen wegnemen over een te sterke positie van de fusiebank op de Nederlandse markt voor bankdiensten aan middelgrote bedrijven.

Deutsche Bank
Voor de nationalisatie had Fortis al een overeenkomst met Deutsche Bank gesloten voor de verkoop van zakenbankactiviteiten van ABN Amro. Na overname door de Nederlandse staat probeerde ABN Amro tot een andere oplossing te komen, maar dit werd door de Europese Commissie niet geaccepteerd.

Vervolgens werden de onderhandelingen met Deutsche Bank opnieuw geopend om tot betere voorwaarden voor ABN Amro te komen. De voorwaarden die Fortis destijds had bedongen zouden leiden tot forse verliezen, waardoor een nieuwe kapitaalsinjectie in ABN Amro door de Staat onvermijdelijk zou zijn.

Deal gefrustreerd
De hernieuwde gesprekken werden twee weken geleden, vlak voor het verstrijken van de deadline, plotseling beëindigd.

Terwijl Financiën beweerde dat de Duitse bank de gesprekken had beëindigd, stelden bronnen rondom Deutsche Bank destijds dat de Nederlandse overheid de deal gefrustreerd zou hebben.

"ABN Amro heeft de deal bewust gefrustreerd, omdat zij liever niet wilden dat het Nederlandse deel van ABN Amro werd opgebroken", aldus een bron. Hij voegt toe dat ABN Amro hoopte dat het hierdoor mogelijk wel ruimte van de EC zou krijgen om naar alternatieven te kijken.

Uitstel
Nadat de gesprekken met Deutsche Bank beëindigd waren kreeg de Nederlandse overheid opnieuw uitstel van de EC, waardoor het tot 2 oktober de tijd heeft om een alternatieve oplossing te zoeken.

Het Franse BNP Paribas kwam tevoorschijn als een mogelijke koper van de commercial banking-activiteiten van Fortis, die makkelijker te ontvlechten zouden zijn.

"Deutsche Bank is nog steeds geïnteresseerd in de delen van ABN Amro en het is niet onwaarschijnlijk dat ze plotseling toch weer opstaat als koper," aldus een bron.

Deutsche Bank en ABN Amro wilden geen commentaar geven, terwijl het ministerie van Financien niet direct bereikbaar was voor een reactie.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen