VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Océ komt niet uit neerwaartse spiraal

Printer- en kopieerapparatenfabrikant Océ heeft de weg omhoog nog steeds niet gevonden. De printerfabrikant ondervindt grote hinder van de terughoudendheid in het Europese bedrijfsleven en noemt de vooruitzichten ‘niet goed'.

Het Océ is in belangrijke mate afhankelijk van de verkoop van apparaten en bijbehorende meerjarige contracten. Maar met name in Europa blijven bedrijven besparen op apparatuur, zoals printers, faxen en kopieerapparaten.

Interen
De onderneming teert daarom steeds verder in. In het derde kwartaal boekte Océ een verlies van 25 miljoen euro, 1 miljoen meer dan een jaar eerder. De omzet ging ook verder achteruit, op autonome basis werd 12 procent ingeleverd.

Ook de zogenoemde terugkerende omzet daalde. Deze opbrengst uit servicecontracten en onderhoud toonden in het derde kwartaal een autonome neergang van 7 procent. Dit is opvallend, omdat Océ juist strategisch inzet op het verhogen van deze omzet. Tot nu toe dus zonder resultaat.


Orders schaars
Opmerkelijk is ook dat Océ meldt dat het bedrijf zijn positie verbetert. Maar op welke manier is de vraag. Grote orders voor de onderneming zijn over het algemeen nog steeds schaars. ‘In Europa en Nederland zakken de omzetten nog steeds van kwartaal op kwartaal', zegt financieel topman Hans Kerkhoven vrijdag in een toelichting op de kwartaalcijfers.

Océ verwacht bovendien dat ook in het vierde kwartaal de omzet onder druk staat door moeilijke marktomstandigheden. De totale omzet bij het bedrijf liep in het afgelopen kwartaal terug met 10 procent tot 631 miljoen euro.

Meer besparen
Om de vraaguitval het hoofd te bieden, sneed de printerfabrikant de afgelopen twaalf maanden fors in de kosten. ‘We blijven kijken waar we extra kunnen besparen', zegt Kerkhoven. Het bedrijf schrapte dit jaar tot nu toe 1170 banen, waarmee het 110 miljoen euro uitspaarde. Dit komt bovenop de 1250 die het bedrijf in de loop van 2008 en begin dit jaar schrapte.

Océ heeft vrijdag laten weten meer te kunnen besparen dan begroot in 2009. In juni verhoogde Océ zijn besparingsdoel voor dit jaar nog van 80 miljoen euro naar 124 miljoen euro en kondigde het aan 300 banen extra te schrappen.

Tijdens een analistencall zegt CFO Hans Kerkhoven nu ten minste 130 miljoen euro te besparen. Tijdens de publicatie van vierdekwartaalcijfers zal de onderneming zijn besparingsdoel voor 2010 bekendmaken.

Geïnvesteerd vermogen
Dit is een kleine meevaller, maar of het voldoende is, is de vraag. Océ heeft niet alleen last van de ingezakte markt, maar haalt bijvoorbeeld ook maar een marginaal rendement op het geïnvesteerd vermogen. Dit levert 2,3 procent op; minder dan het rendement op een risicovrije spaarrekening.

Océ verdient bovendien hierdoor nog altijd veel minder dan de kapitaalskosten.

Probleemdivisies
Ook met de DDS divisie voor 'Digital Document Systems' wil het niet vlotten. De tak werd in 2006 met veel beloftes  overgenomen. In 2007 werd een nieuwe strategie op de rails gezet om de positie van DDS te versterken. Océ wilde meer printers en kopieerapparaten van derden, zoals Toshiba en Sharp, in zijn assortiment opnemen om de verkoop te stimuleren.

In het derde kwartaal van dit jaar daalt de omzet echter nog steeds verder, met liefst 13 procent. De genormaliseerde operationele winst daalde 6 miljoen, terwijl in dezelfde periode vorig jaar een, welisware mager, 2 miljoen euro winst kon worden behaald.

Al over 2008 boekte deze divisie, die ruim tweederde van het totaal geïnvesteerde vermogen gebruikte, en een omzet van 1,6 miljard euro behaalde, met de grootst mogelijke moeite een negatief operationeel resultaat van 6 miljoen euro.

De andere divisie WFPS (Wide Format Printing Systems) doet het zo mogelijk nog slechter, met een omzetdaling van 19 procent. Océ is hierbij sterk afhankelijk van de bouw- en constructiebedrijven in de VS waar nu weinig behoefte is aan Oce printsystemen.

Sector in VS aan het uitbodemen
Het is niet alleen kommer en kwel voor Océ. In de VS ziet de printerfabrikant een klein lichtpuntje. Daar zorgt de financiële sector, goed voor 10 procent van de omzet, voor de eerste tekenen van hoop. Vooral banken en verzekeraars investeren weer meer in nieuwe printers, zo zei Kerkhoven vanochtend tegenover nieuwszender CNBC.

Volgens de onderneming is de sector in de VS aan het uitbodemen, waardoor de eerste grote orders met meerjarige contracten voor het bedrijf binnenkwamen. ‘Daardoor daalde de omzet hier wat minder dan in eerdere kwartalen', aldus Kerkhoven.




Gerelateerde artikelen