VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Overname Océ gaat door

Het Japanse Canon heeft donderdag het bod op de Nederlandse printer- en kopieermachineproducent Océ gestand gedaan. De uitspraak van de Ondernemerskamer van woensdag maakte de weg vrij voor een overname. Slechts 71 procent van de stukken is aangemeld.

Aandeelhouders die hun stukken ook nog willen aanmelden, krijgen van 5 tot 19 maart de gelegenheid om dit alsnog te doen.

Woensdag wees de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam klachten van minderheidsaandeelhouders over het bod van Canon af.

Belangen minderheidsaandeelhouders
De groep, onder leiding van de Britse investeerder Hermes en gesteund door de VEB, eiste een onderzoek naar de gang van zaken rond de overname. De belangen van minderheidsaandeelhouders dreigen onder te sneeuwen bij de overname.

Er zijn onder meer ernstige bezwaren tegen de corporategovernancestructuur, waarin de verhoudingen niet redelijk en billijk zijn.

Beloning Van Iperen
Océ heeft bovendien fouten gemaakt bij het aanpassen van de beloning van topman Rokus van Iperen. Die krijgt twee jaarsalarissen mee als hij zou worden ontslagen of vrijwillig opstapt. Dat had met de aandeelhouders overlegd moeten worden.

Nu de overname doorgaat, is te hopen dat Océ en Canon meer openheid geven over de verwachte synergievoordelen van de overname. Océ is nu net een kaartspeler die zijn kaarten voor zich houdt en de andere spelers probeert te overtuigen dat hij gewonnen heeft.

Sparinvest biedt aandelen alsnog aan
Naast de VEB en aandeelhouders Hermes en USS had ook het Deense Sparinvest moeite met het Canon-bod en de statutaire wijzigingen die Océ heeft getroffen tijdens zijn laatste aandeelhoudersvergadering op 12 februari.

Volgens persbureau heeft Sparinvest na de uitspraak van de OK besloten de aandelen toch aan te bieden.
"Het aanbieden van de aandelen is de beste keuze, maar we blijven van mening dat de overnameprijs Océ onderwaardeert", aldus Sparinvest. De Denen hadden een belang van 5 procent in Océ.

Na sluiting van de eerste aanmeldingsperiode op 1 maart was 71,3 procent van alle uitstaande aandelen aangeboden. Dit is inclusief de 28,3 procent van de aandelen die door Canon zijn aangekocht.

85 procent
De onderneming wilde het bod aanvankelijk gestand doen als 85 procent van de aandelen zou worden aangemeld, maar stelde dit in het biedingsbericht niet langer als voorwaarde.

In januari meldde Canon middels dochteronderneming Canon Finance Netherlands een bod op Océ te doen in contanten op alle geplaatste en uitstaande gewone aandelen tegen een biedprijs van 8,60 euro per aandeel.

Alles over Océ en de overname:

 3 maart 2010


26 februari 2010

 25 februari 2010

22 februari 2010

3 februari 2010

29 januari 2010


11 januari 2010

16 november 2009

2 oktober 2009

1 juli 2009

2 april 2009

12 januari 2009Gerelateerde artikelen