VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sperwer mengt zich in strijd om SdB; Jumbo en Schuitema spannen samen

De biedingenstrijd rond Super de Boer is losgebarsten. Sperwer, bekend van Plus en Spar heeft aangekondigd een bod uit te brengen van 4,50 euro per aandeel. Jumbo dat eerder een bod uitbracht en de strijd ontketende, meldt dat het bij een geslaagde overname 80 winkels verkoopt aan Schuitema.

Jumbo bracht in september uit van 480 miljoen euro op alle activa en passiva van Super de Boer. Daarmee zou na Albert Heijn de grootste supermarktketen van Nederland ontstaan. De Franse grootaandeelhouder Casino, die 57 procent van Super de Boer in handen heeft, schaarde zich achter het bod.

Het Brabantse supermarktconcern praat nu exclusief met de grootaandeelhouder over de voorgenomen overname en is al bezig met het boekenonderzoek. De exclusiviteitsperiode duurt 30 dagen, is wat daarna gebeurt.

Schuitema
Vlak na de bekendmaking van Jumbo, volgden geluiden in de media dat Schuitema, de organisatie achter C1000, samen met Sperwer een bod zou uitbrengen op Super de Boer.

Schuitema bevestigde daarop de intentie van het uitbrengen van een hoger bod. Maar inmiddels is dus de nieuwe constructie bedacht en meldt Schuitema af te zien van een rivaliserend bod. Een bron rond het proces zei dat Schuitema het bod van Jumbo al erg hoog vindt.

Sperwer
Sperwer, waar tot dusver niks van werd vernomen, heeft maandag bekend gemaakt dat het een openbaar bod op heel Super de Boer wil doen, maar zegt ook bereid te zijn alleen de bezittingen en schulden van het concern over te nemen. Daarvoor zou een openbaar bod dan niet nodig zijn.

Het bod van Sperwer van 4,50 euro per aandeel zou neerkomen op ruim 514 miljoen euro, hoger dan het voorgenomen bod van Jumbo van 480 miljoen euro. Sperwer heeft aangegeven dat het de financiering van het bod rond heeft.

Daarnaast is het bod afhankelijk van de medewerking van de Raad van Commissarissen van Super de Boer en de uitkomsten van een nog uit te voeren boekenonderzoek.

Super de Boer zegt het voorgenomen bod van Sperwer te onderzoeken.

Inkoopcombinatie Jumbo en Schuitema
Jumbo liet maandag verder weten een nieuwe inkoopcombinatie met Schuitema te willen oprichten. ‘De nieuwe combinatie zal een krachtige speler vormen in de supermarktbranche, gezien de omvang van het gezamenlijke marktaandeel van C1000, Jumbo en - indien het bod slaagt - de winkels van Super de Boer', meldt het bedrijf.

De inkoopcombinatie zal opgericht worden ongeacht het slagen van het bod op Super de Boer. Voor Schuitema is dit een goede ontwikkeling. Het is de enige keten die nog zelfstandig inkoopt en dat staat verdere margeverbeteringen in de weg.  

Marktaandeel
Bovendien wordt de concurrentie op de markt groter. Ahold, het moederbedrijf van de Albert Heijn-winkels, heeft nu een marktaandeel van 31,3 procent. Inkooporganisatie Superunie, waar verschillende winkelsformules zoals Hoogvliet, Vomar en nu nog Jumbo aan verbonden zijn, heeft een marktaandeel van 30,7 procent.

Met de komst van een gezamenlijke inkooporganisatie tussen Schuitema en Jumbo komt er een flinke inkoopkracht bij. Schuitema (ruim 13 procent) en Jumbo (5 procent) hebben samen ruim 18 procent in handen.

Als de overname van Super de Boer slaagt loopt dit percentage op tot iets meer dan een kwart van de totale markt. Daarmee wordt het een geduchte tegenstander van met name Superunie, die dan het belang van 5 procent van Jumbo zal moeten inleveren.

Winkels afstaan
De constructie waarbij Schuitema winkels van Jumbo overneemt, is voor Schuitema ook bijzonder gunstig. Toen in 2008 De private-equityfirma CVC, Schuitema bevrijdde van Ahold, werd de afspraak gemaakt dat Schuitema bij een overname van Super de Boer, 36 winkels zou afstaan aan Ahold. Daar is bij de constructie met Jumbo waarschijnlijk geen sprake van.Gerelateerde artikelen