VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Or Fortis wil verkoop onderdelen voorkomen en integratie opschorten

De ondernemingsraad (or) van Fortis Bank Nederland wil dat de integratie van ABN Amro en Fortis voorlopig stopt. Daarmee wil de raad voorkomen dat op dit moment bedrijfsonderdelen moeten worden verkocht.

Dat maakte de or maandag bekend. 

Europees Commissaris Neelie Kroes van Concurrentie eist dat Fortis en ABN Amro onderdelen afstoten voor ze fuseren. De nieuwe bank krijgt anders een te sterke posititie in de Nederlandse markt.

'Het doorzetten van de integratie in de huidige onzekere constellatie met daarbij gevoegd de huidige economische situatie is niet in het belang van de banken, de aandeelhouders, de politiek en zeker niet in de laatste plaats de collega's die wij vertegenwoordigen', stelt de or in een verklaring.

'Niet tegen elke prijs'
De raad blijft wel voorstander van een integratie, maar 'niet tegen elke prijs en in een omgeving waarin besluitvorming uitblijft omdat beslissers elkaar in gijzeling houden'.

De Fortis-or stelt dat als de integratie tijdelijk wordt opgeschort, het ministerie van Financiën niet tot een gedwongen verkoop van onderdelen hoeft over te gaan. 'Geen verplichte verkoop onder de boekwaarde van bedrijfsonderdelen in een slechte markt met als direct gevolg een afboeking van kapitaal', aldus de or.

Minder impact
Volgens de or zal een time-out-situatie, zoals ze het voorstel zelf noemt, ook niet zonder reorganisatie en personele gevolgen zijn. 'Maar de impact zal aanzienlijk geringer zijn'.

Wanneer ABN Amro en Fortis Bank Nederland wel klaar zijn om samen te gaan, kon or-voorzitter Tim op ten Noort desgevraagd niet zeggen. Hij pleit ervoor dat het uitstel gebruikt wordt voor een 'heroverweging' van de toekomst van Fortis Bank Nederland.

Oproep
'Mogelijk kom je in deze periode tot andere inzichten en andere ideeën', aldus de voorzitter. Formeel blijft de or medewerking verlenen aan de integratie. Maar Op ten Noort beschouwt de verklaring wel als 'een oproep', onder meer aan de politiek.

De or trekt de conclusies over de toekomst van Fortis Bank Nederland na gesprekken met onder meer de bestuurders van Fortis Bank Nederland, ABN Amro en het ministerie van Financiën.

Fusie Fortis en ABN Amro
Minister Wouter Bos van Financiën wil de staatsbanken ABN Amro en Fortis Bank Nederland samenvoegen. Maar dat mag alleen van Kroes als er onderdelen worden verkocht die actief zijn op de zakelijke bancaire markt in Nederland. Volgens de eurocommissaris krijgen de twee banken samen anders een te groot marktaandeel.

Financiën is al heel lang bezig om een koper te vinden die bedrijfsonderdelen voor de juist prijs wil kopen, maar slaagt daar telkens niet in. Kroes gaf al meerdere keren uitstel. De laatste keer gebeurde dat op 2 oktober. Nu heeft Financiën tot maandag 19 oktober de tijd om een verkoop te beklinken. Financiën wil enkele onderdelen van ABN Amro, waaronder HBU, verkopen aan een grote internationale bank. Mogelijk is dat Deutsche Bank.
Gerelateerde artikelen