VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kroes: Nu echt tijd voor verkoop HBU

Eurocommissaris Neelie Kroes van Medediging wil dat deze week de verkoop van ABN Amro-dochter HBU wordt afgerond. ‘Het wordt echt tijd', zei Kroes dinsdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Eerder verleende Kroes meerdere keren uitstel aan minister Wouter Bos van Financiën omdat er nog geen koper was gevonden.

Bos wil ABN Amro en Fortis Bank Nederland samenvoegen, maar dat mag alleen van Kroes als er onderdelen worden verkocht die actief zijn op de zakelijke bancaire markt in Nederland. Anders krijgen de twee banken samen een te groot marktaandeel, aldus de eurocommissaris.

Or wil fusie voorlopig stoppen
De ondernemingsraad (or) van Fortis Bank Nederland gaf maandag aan dat het wil dat de integratie van ABN Amro en Fortis voorlopig stopt. Daarmee wil de raad voorkomen dat op dit moment bedrijfsonderdelen moeten worden verkocht.

De geruchten dat Nederland de betreffende onderdelen helemaal worden intussen steeds luider.

Bos heeft hoe dan ook tot komende maandag uitstel gekregen. Het laatste uitstel werd door Kroes anderhalve week geleden gegeven omdat er volgens haar toen waren op een koper.

Principe-akkoord niet genoeg
Dinsdag zei ze dat er duidelijkheid moet komen voor onder meer de werknemers. 'De eeuwigheid, daar geloof ik niet in. Er is een moment dat het op is.' Ze gaf aan geen genoegen te nemen met een principe-akkoord.

Kroes benadrukte dat bij het begin van deze kwestie, toen Fortis twee jaar geleden ABN Amro overnam, het niet vaststond dat HBU en een aantal kantoren afgestoten moesten worden. Wat haar betreft waren ook andere opties mogelijk, maar richtten de betrokken partijen zich op HBU.

Inmiddels, na twee jaar, is er volgens Kroes nauwelijks nog ruimte om van dat spoor af te wijken. 'Op papier is van alles mogelijk. Als u met een zinvol alternatief komt voor het einde van deze week, maar dat is niet logisch meer.'

Verkopersmarkt
In de Kamer zijn grote zorgen over de tijdsdruk die de Europese Commissie de banken en de Nederlandse overheid oplegt. Volgens coalitiepartij CDA is er vanwege de financiële crisis alleen maar een verkopersmarkt en is er dus geen koper te vinden. Kroes sprak dat tegen. Volgens haar is er wel belangstelling voor bankonderdelen.


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen