VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

15 oktober 2009

ING haalt met verkopen 2,4 miljard euro binnen voor aflossen staatsschuld

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Bank-verzekeraar ING heeft de laatste verkoop van private banking-activiteiten donderdag afgerond. De Aziatische tak heeft 1 miljard euro opgeleverd. Dat brengt het totaal op ruim 2,4 miljard euro.

ING verkocht de onderdelen omdat het de 10 miljard euro wil afbetalen die de financieel dienstverlener vorig jaar oktober van de Nederlandse staat leende om zijn kernkapitaal te versterken.

Eerder werd de verkocht aan het Zwitserse Julius Bear voor het tegenvallende bedrag van 344 miljoen euro. De Australische en Nieuw Zeelandse vermogensbeheeractiviteiten gingen voor 1,1 miljard euro over naar de joint venture partner Australia & New Zealand Banking Group.

Verkoop Aziatische tak
ING verkoopt zijn Aziatische private banking-tak aan de Oversea-Chinese Banking Corporation (OCBC Bank) uit Singapore. OCBC is de langst bestaande bank in Singapore en biedt een breed scala aan financiële diensten aan.

De prijs van ongeveer 1 miljard euro is iets hoger dan verwacht. In Azië wordt voor 11 miljard euro beheerd, waarover in 2008 een winst werd behaald van 111 miljoen euro. De groeivooruitzichten zijn er goed. Een opbrengst van 8 keer die jaarwinst werd redelijk geacht, waarmee het Aziatische deel een kleine 900 miljoen euro zou moeten opleveren.

De verkoop van de Aziatische activiteiten levert een geschatte nettowinst van circa 300 miljoen euro op. Daarbij komt er nog eens 370 miljoen euro aan kapitaal vrij door de verkoop. De transactie wordt naar verwachting aan het eind van het jaar afgerond.

Klaar
Volgens Jan Hommen, CEO van ING is de verkoop een nieuw bewijs van de strategische omvorming die bij de bankverzekeraar plaatsvindt: 'ING wil zijn organisatie vereenvoudigen en zich focussen op die markten met de sterkste franchises. Na vandaag hebben we ons desinvesteringsprogramma van de Private Banking business afgerond.'

De private bankingactiviteiten in de Benelux en Oost-Europa wil ING in eigen handen houden.

Dwang van Europa
In april dit jaar kondigde ING aan 8 miljard euro op te willen halen met de verkoop van onderdelen om de buffers te versterken. De bank-verzekeraar wil zich daarbij terugtrekken uit tien van de 48 landen waar het momenteel actief is.

Dit als gevolg van de 10 miljard euro aan staatssteun die ING vorig jaar ontving omdat het in de problemen was geraakt als gevolg van de kredietcrisis. ING wordt net als de 70 andere Europese banken die staatssteun ontvangen, door de Europese Commissie gedwongen om in de organisatie te snijden.


Gerelateerde artikelen

Vier redenen voor twijfel over een bank die een fintech koopt
Vier redenen voor twijfel over een bank die een fintech koopt
31-01-2018

ING koopt het betaalverwerkingsbedrijf Payvision. Daarmee bevestigt het zij…

Lees verder

ING overname bankensector
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
Goede perspectieven voor Europese banken, cijfers ING vallen licht tegen
02-08-2017

Verschillende marktvolgers wezen er deze week op dat de cijfers van ING eig…

Lees verder

ING rente europa banken
Beursfondsen scoren dikke onvoldoende voor dividendbeleid
Beursfondsen scoren dikke onvoldoende voor dividendbeleid
16-09-2016

Het dividendbeleid van beursfondsen is vaak summier, houdt nauwelijks reken…

Lees verder

dividend dividendbeleid
Financiële schade door rentederivaten voor bankbalansen snel gestegen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}