VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

'Aviva niet van plan groot belang in Delta Lloyd te behouden'

Aviva, de Britse eigenaar van verzekeraar Delta Lloyd, is niet van plan om op lange termijn nog grootaandeelhouder van Delta Lloyd te blijven. Dat zegt bestuursvoorzitter Niek Hoek van de verzekeraar maandag in een toelichting op de beursgang van Delta Lloyd.

Aviva en Delta Lloyd hebben afspraken gemaakt over de verkoop van meer aandelen door de grootaandeelhouder. ‘Daarbij is duidelijk wat het lange termijn plan is', zegt Hoek. Hij voegt toe dat Aviva niet van plan is een groot belang te houden.

Beursgang
Delta Lloyd gaat naar verwachting op 3 november naar de beurs in Amsterdam. Aviva mikt bij de aandelenuitgifte op een prijs tussen de 15,50 euro en 19 euro per aandeel en waardeert de Delta Lloyd Groep daarmee op 2,6 miljard euro tot 3,1 miljard euro.

Na de emissie zal 38,4 tot 42,2 procent van de aandelen Delta Lloyd verhandelbaar zijn. De verkoop van een belang van ongeveer 40 procent levert Aviva 1,1 tot 1,3 miljard euro op. Aviva zal na de beursgang nog een belang van ongeveer 60 procent hebben.

Dividend
Delta Lloyd is van plan om 40 tot 45 procent van zijn operationele winst uit te keren als dividend.

De inschrijvingsperiode voor de aandelen begint maandag en loopt tot 2 november. 

Derde kwartaal
Over het derde kwartaal haalde Delta Lloyd een winst uit nieuw afgesloten verzekeringen van 1,08 miljard euro. Dit is in lijn met het eerste halfjaar, maar lager dan de 1,23 miljard euro in het derde kwartaal van 2008, toen werd geprofiteerd van grote collectieve pensioencontracten. Daarnaast vond er duidelijke verschuiving plaats van koopsompolissen naar periodieke premies.

Bij de bankactiviteiten verbeterde het resultaat in het derde kwartaal ten opzichte van het eerste halfjaar, door hogere rentemarges. Ook werden er aanzienlijk meer nieuwe hypotheken verstrekt dan in de eerste helft van het jaar.

Eerste negen maanden
Delta Lloyd meldt dat het resultaat over de eerste negen maanden van het jaar meer dan 100 miljoen euro negatief is, na een negatief resultaat in het derde kwartaal, onder invloed van de dalende rente, krappere creditspreads en stijgende aandelenmarkten.

Heel jaar
De verzekeraar verwacht ook over het hele jaar een negatief resultaat te zullen boeken, uitgaande van overwegend stabiele rente en aandelenmarkten in de rest van het jaar.Gerelateerde artikelen