VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bos weer tot aan het randje: deadline voor verkoop HBU nadert

De fusie tussen Fortis en ABN Amro hangt nog steeds aan een zijden draadje. De laatste deadline van minister Wouter Bos van Financiën voor het afstoten van onderdelen is bijna verstreken. Het geduld van Eurocommissaris Neelie Kroes is intussen op.

Bos moet uiterlijk maandag middernacht melden dat ABN Amro en Fortis Bank Nederland hun dochterbedrijf HBU hebben verkocht, anders gaat de voorgenomen fusie tussen de twee banken die in overheidshanden zijn, niet door.

Maandagmiddag gaf Bos aan 'hoopvol' gestemd te zijn over een succesvolle afronding van onderhandelingen met
Deutsche Bank over de verkoop van onderdelen van staatsbank ABN Amro.

'Het gaat goed', zo zei hij maandag op vragen van journalisten tijdens een persconferentie, waarbij hij aangaf te vertrouwen op een overeenkomst waarmee ook de Europese Commissie akkoord gaat.

Keiharde voorwaarde
De verkoop is een keiharde voorwaarde voor de geplande fusie. Kroes vindt dat de banken anders te veel marktaandeel krijgen op de markt voor klein-zakelijke kredieten.

Er klinken echter steeds meer geluiden dat Bos de betreffende onderdelen helemaal .

De ondernemingsraad van Fortis Bank Nederland voorkomen dat op dit moment bedrijfsonderdelen moeten worden verkocht en heeft voorgestel de integratie van ABN Amro en Fortis daarom voorlopig te stoppen. 

Uitstel
Kroes heeft al meermalen uitstel verleend aan minister Wouter Bos. Het laatste uitstel was anderhalve week geleden, toen er volgens haar goede vooruitzichten waren op een koper. Dinsdag liet ze in de Tweede Kamer nog blijken dat haar begint te raken.

De EU-commissaris heeft de macht om de fusie tussen ABN Amro en Fortis Bank Nederland te blokkeren. Bos kocht beide banken tijdens de opsplitsing van het noodlijdende Fortisconcern een jaar geleden.
Gerelateerde artikelen