VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bos en Deutsche Bank in principe akkoord over verkoop HBU

Minister Bos en Deutsche Bank lijken akkoord over de verkoop van ABN Amro-onderdeel HBU. De zesde deadline lijkt daarmee gehaald. Maar het uitwerken van het akkoord vergt meer tijd.

Dat maakt het ministerie van Financiën dinsdag bekend .

Verdere bijzonderheden over de principe-overeenkomst zijn niet bekend gemaakt. De Europese Commissie moet nu haar oordeel geven over het principe-akkoord en zo minister Bos meer tijd geven om het akkoord uit te werken.

Met het principeakkoord hoopt Bos te hebben voldaan aan de tijdslimiet die eurocommissaris Kroes van Mededinging Nederland had opgelegd voor het afstoten van onderdelen van ABN Amro of Fortis. Alleen onder die voorwaarde wil Kroes toestemming geven voor een fusie van Fortis en ABN Amro. 

Geduld
Het geduld van Neelie Kroes is in deze affaire al een aantal malen danig op de proef gesteld. De eurocommissaris heeft Nederland liefst zes keer uitstel gegeven voor de verkoop van ABN Amro-dochter HBU. 

Maandag gaf zij minister Bos nog een uitstel van 24 uur, omdat ze ‘bemoedigende ontwikkelingen' zag die een ‘voorlopige overeenkomst voor de verkoop van de Hollandsche Bank-Unie (HBU) en andere af te stoten ABN-onderdelen mogelijk maken'.

Kroes wil dat minister van Financiën Wouter Bos, onderdelen van ABN Amro op het vlak van zakelijk bankieren afstoot, omdat de bank bij een fusie met Fortis anders een te dominante positie in de markt inneemt.

Zesde uitstel
In de afgelopen twee jaar gunde Kroes Bos dus zes keer uitstel om tot de overeengekomen afstoting van HBU te komen. 'Elk verder uitstel zou alleen nog worden toegestaan om een bindende verkoop- en aankoopovereenkomst af te ronden', aldus een Commissieverklaring.

Bij de vorige verlenging van de deadline van 2 oktober, zag Kroes ‘zeer goede vooruitzichten' voor de ‘aanstaande afstoting van HBU naar de meest actieve bieder' en tot 19 oktober.

Verlopen 'laatste deadline' 
In de nacht van maandag op dinsdag liep formeel deze laatste deadline af waarbinnen minister Wouter Bos van Financiën de verkoop van HBU, twee corporate client-eenheden, dertien advieskantoren en de factoringactiviteiten moest afronden.

Zonder afronding zou ABN Amro geen toestemming van Brussel krijgen om samen te gaan met Fortis Bank Nederland.

Progressie
Als het ministerie van Financiën maandagavond geen progressie had getoond in de onderhandelingen, had Kroes het samengaan van ABN Amro en Fortis Bank Nederland verboden. Als ABN dan alsnog had willen fuseren, had de bank een nieuw verzoek daartoe moeten indienen in Brussel. Dat zou een maandenlang durend onderzoek met zich meebrengen.

Minister Wouter Bos van Financiën kon dinsdagochtend vroeg nog niet zeggen of er vandaag een definitief akkoord rond de verkoop van HBU zal zijn. 'We zijn extreem ver', zei Bos. 'Ik hoop dat Kroes het met ons eens is dat we er bijna zijn. Ik ben hoopvoller dan ooit.'

Kroes zal binnen 24 uur bepalen of er voldoende vooruitgang is geboekt om door te onderhandelen over de laatste details, zo legde Bos het laatste uitstel uit. 'Dit uitstel betekent dat we er bijna zijn.'


Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen