VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VDM-Curatoren willen onderzoek naar lening aan grootste schuldenaar Avalon

De curatoren van Van der Moolen willen een onderzoek instellen naar een lening die het failliete handelshuis verstrekte aan het entertainmentbedrijf Avalon, waar familie van voormalig Van der Moolen-directeur en adviseur Hans Kroon actief zijn.

Avalon is de grootste schuldenaar van Van der Moolen. 

Het bedrijf kreeg juni vorig jaar een lening van 6 miljoen euro. Volgens de curatoren is het geld waarschijnlijk verschaft aan Avalondochter Music Store. Gezien het 'branchevreemde' karakter van de lening en de aanwezigheid van familiebanden, vinden de curatoren nader onderzoek gerechtvaardigd.  

Bovendien verstrekte Van der Moolen het laatste deel van de betreffende lening kort voordat werd besloten te stoppen met Online Trader.

Dat blijkt maandag uit het eerste faillissementsverslag van de curatoren van advocatenkantoor Van Doorne.

Dochter Music Store heeft een groot aantal muziekwinkels en wilde naast muziek ook online beleggen aanbieden aan particulieren. Dat had moeten gebeuren via het handelsplatform Online Trader van Van der Moolen.

Avalon heeft aangegeven niet in staat te zijn om het geleende geld terug te betalen.

Het totaal aan uitstaande debiteuren bij Van der Moolen bedraagt 44,2 miljoen euro.

Failliet
Het faillissement van handelshuis Van der Moolen werd een maand geleden uitgesproken, nadat het bedrijf rekeningen en salarissen van personeel niet meer kon betalen. In juli bleek dat de financiële positie van Van der Moolen veel slechter was dan eerder was voorgesteld. Toen dit duidelijk werd, besloten de commissarissen topman Den Drijver te dwingen terug te treden. Jarenlang zwalkend beleid heeft het effectenhuis uiteindelijk opgebroken.

De ondergang van Van der Moolen is voor een groot deel te wijten aan het beleid van oud-topman Richard den Drijver.

Waarschuwingssignalen
De curatoren noemen het opmerkelijk dat commissarissen en aandeelhouders de financiële problemen bij VDM niet eerder hebben zien aankomen. Volgens hen bevatte het jaarverslag over 2008 'diverse waarschuwingssignalen' over de liquiditeit van de onderneming.

'Deze signalen zijn klaarblijkelijk niet op adequate wijze opgepakt. Integendeel, in de aandeelhoudersvergadering van mei 2009 is nog een verlenging voorgesteld van het aandeleninkoopprogramma, een voorstel dat met de grootst mogelijke meerderheid door de aandeelhouders is aangenomen', zo staat in het verslag.
 
'Voor vele betrokkenen die bewindvoerders/curatoren hebben gesproken, zoals onder meer de commissarissen, bleek het liquiditeitstekort volledig onverwacht. Curatoren hebben tot nog toe niet goed kunnen begrijpen waarom dit zo was. Een en ander rechtvaardigt nader onderzoek', aldus de curatoren in hun verslag.Gerelateerde artikelen