VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beter Bed onderdrukt optimisme na winststijging in derde kwartaal

Een winststijging van bijna 35 procent tegenover een toename van de omzet van 2,2 procent. Bij het eerste zuchtje wind mee, betaalt de recente scherpe kostenverlaging van Beter Bed zich meteen al uit.

Bestuursvooritter Frans Geelen  echter voor te veel optimisme: ‘We hebben een goede septembermaand achter de rug. Er zijn geen signalen dat de gang van zaken in oktober in negatieve zin is gedraaid, maar december kan een spelbreker worden als het weer tegenzit.'
 
Sneeuw in Duitsland, waar Beter Bed veel omzet genereert, impliceert volgens Geelen direct minder winkelbezoek. 'Het kan in Duitsland in december al aardig wit zijn', aldus de bestuursvoorzitter tegen persbureau Dow Jones.

Het beddenbedrijf, dat dit jaar de gemiddelde kosten per winkel met 5 procent verlaagde, verwacht over het vierde kwartaal in elk geval wel een hogere omzet en nettowinst te boeken dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarbij houdt het een kleine slag om de arm, voor het geval 'onverwachte ontwikkelingen' plaatsvinden.

Beter Bed publiceerde vrijdag een winstcijfer over het derde kwartaal dat hoger uitviel dan verwacht.

Het nettoresultaat over het derde kwartaal kwam uit op 5,8 miljoen euro tegen 4,3 miljoen euro een jaar eerder. De omzet bedroeg over het derde kwartaal 91,9 miljoen euro. De gemiddelde omzet per winkel daalde nog wel, maar deze trend vlakt af. Het betreft de eerste stijging van de omzet na drie kwartalen van daling.

Verwachting omhoog
De is geen grote verrassing. Begin oktober de marktleider in slaapkamercomfort in Nederland en Duitsland al zijn verwachting voor de nettowinst, naar ruim 5 miljoen euro tegen een eerder verwachte 3,5 miljoen euro.

Dit ondanks dat het derde kwartaal doorgaans niet de sterkste periode van Beter Bed is. De beste resultaten worden normaal gesproken in het eerste en vierde kwartaal geboekt.


Geelen geeft vrijdag aan dat vanuit de verwachting dat de omzet en de winstgevend weer omhoog gaan, Beter Bed weer kan opteren voor de oude pay out-ratio's. In het verleden betaalde Beter Bed soms de gehele winst aan de aandeelhouder uit.

Interim-dividend
Het interim-dividend is vastgesteld op euro 0,35 per aandeel tegen euro 0,29 in 2008, dat de onderneming geheel uit de kasmiddelen betaalt. De betaalbaarstelling is op 18 november van dit jaar. De ex dividendnotering is vastgesteld op 2 november.

Beter Bed zag de afgelopen kwartalen de inkomsten dalen door het lage consumentenvertrouwen. Consumenten hielden de hand op de knip door de economische neergang.

In de eerste negen maanden opende Beter Bed, dat een zogenaamd agressief winkelbeleid voert, zeventig nieuwe winkels en sloot er 52. Daarmee komt het totaal aantal winkels eind september uit op 1054 in onder meer Nederland, Duitsland, Spanje en Zwitserland.

Nieuwe bestuursvoorzitter
De kwartaalcijfers van Beter Bed kwamen een paar dagen voor de vergadering met aandeelhouders waar de nieuwe topman werd gepresenteerd. Ton Anbeek verruilt na drie jaar Auping voor Beter Bed. Hij gaat vanaf 1 maart voor vier jaar aan de slag bij de beddengigant uit Uden. Het zal een behoorlijke klus worden voor Anbeek om de huidige topman Frans Geelen naar de kroon te steken.

Geelen heeft het bedrijf in razend tempo uitgebreid, een koersrendement van meer dan dertig procent per jaar gehaald in de acht jaar dat hij de baas was en grote delen van de winst uitegekeerd in de vorm van dividend.

Het contract met Anbeek bevat een beëindigingvergoeding, in tegenstelling tot Geelen. Over de variabele beloning die Anbeek gaat ontvangen werden geen mededelingen gedaan. De criteria zouden vanwege concurrentieoverwegingen de onderneming schaden.
Lees ook



Gerelateerde artikelen