VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeel Delta Lloyd zakt meteen na opening naar 15,50 euro

Verzekeraar Delta Lloyd heeft zijn aandelen maandag tegen een prijs van 16 euro per stuk naar de Amsterdamse beurs gebracht. Na een half uur handelen en een daling van 3 procent is daar nog 15,50 euro van over.

Ongeveer 10 procent van de aandelen is toegewezen aan Nederlandse particuliere beleggers. De rest van de aandelen komt in handen van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen.

Met de waardering van 16 euro per aandeel is de marktkapitalisatie, ofwel de totale beurswaarde, van het bedrijf bij aanvang van de beursgang 2,65 miljard euro.

Voor de introductie werd gemikt op een prijs tussen de 15,50 euro en 19 euro per aandeel.

Grootste introductie
De beursgang van Delta Lloyd is de grootste introductie van een Europees bedrijf sinds de kredietcrisis. Marktpartijen wereldwijd houden het dan ook nauwlettend in de gaten en hopen dat deze nieuwe notering een positief signaal afgeeft, waardoor andere beursintroducties snel volgen.

De gang naar de beurs van Delta Lloyd komt enigszins op een ongelukkig moment. Nadat ING een week geleden bekend maakte dat het als gevolg van het ontvangen van overheidssteun, nu een doorvoert, zakten de koersen van de Nederlandse financiële instelling flink.

Koersvorming
ING daalde in korte tijd met 30 procent en Aegon en SNS leverden ruim 20 procent in. Daar tegenover staat dat Delta Lloyd de kredietcrisis zonder overheidssteun heeft overleefd en daardoor in de koersvorming minder hard is geraakt.

Bij het bepalen van de bandbreedte van de koers bij een beursintroductie geldt het gemiddelde van de twee uiterste koersen als graadmeter voor de waarde die de betrokken zakenbanken op het moment zelf als realistisch zien. De afwijking die daarna plaatsvindt, wordt vooral bepaald door koersontwikkelingen van sectorgenoten.

Meer vraag dan aanbod
Voor de aandelen was, ondanks de onrust op de aandelenmarkten, meer vraag dan aanbod, aldus Delta Lloyd.
 
Delta Lloyd kondigde twee weken geleden aan dat de beursgang op 3 november een feit zal zijn. Ongeveer 40 procent van de aandelen Delta Lloyd gaat naar de beurs. Delta Lloyds moederbedrijf, de Britse verzekeraar Aviva, blijft na de beursgang in het bezit van een meerderheidsbelang.Gerelateerde artikelen