VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Telegraaf haalt merendeel opbrengsten weer uit oplagen

De advertentiemarkt zal voorlopig niet meer terugkeren naar de hoogtijdagen van voor de crisis. Maar aan de glijvlucht in advertentie-inkomsten heeft de Telegraaf Media Groep in het derde kwartaal in ieder geval een einde zien komen. Voor even in ieder geval.

Midden in het zo belangrijke vierde kwartaal voor het bedrijf komt Telegraaf Media Groep (TMG) met een trading update over het derde kwartaal.

Het slechte nieuws: de advertentie-inkomsten zijn nog steeds fors lager in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (-16 procent).

Het minder slechte nieuws: de daling is lager dan in de voorgaande twee kwartalen (-18procent en -19 procent).

Oplages boven reclamegeld
Door de gedaalde advertentie-inkomsten zijn het nu de abonnementen en losse verkoop die het merendeel van de opbrengst binnenbrengen. Hogere prijzen van kranten en tijdschriften helpen daarin ook mee.

Witte raaf zijn de reclamegelden die via internet worden binnengehaald. De internetopbrengsten waarin advertenties een hoofdrol spelen, steeg met bijna twaalf procent. Desondanks zijn de online opbrengsten maar een paar procent van de totale advertentie-inkomsten.

Sterkere kasstroom
TMG zag in het derde kwartaal meer geld het bedrijf binnen stromen. Ten opzichte van het vorige kwartaal steeg de kasstroom met meer dan 20 miljoen, ook al door een belastingteruggave van 3,5 miljoen euro.

TMG blijft zeer voorzichtig over de rest van het jaar. Of ede afvlakking in de dalende advertentie-inkomsten doorzet valt volgens het bedrijf "nog te bezien." Het concern blijft in de kosten snijden (in het derde kwartaal werd bijvoorbeeld besloten de zondagskrant per 1 januari stil te zetten), onderdelen afstoten en zuinig met grote aankopen. Zo doet het bedrijf naar verluid niet meer mee in de strijd om NRC Handelsblad binnen te halen.

Cruciaal
Het vierde kwartaal wordt cruciaal. Het is traditioneel het belangrijkste kwartaal voor de Telegraaf. Aangezien de Telegraaf geen verwachting wil afgeven over 2009, terwijl er nog maar circa vijftig dagen te gaan zijn, zal die spanning ook binnen het bedrijf leven.

Lees ook:




Gerelateerde artikelen