VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fortis boekt weer winst uit huidige activiteiten en erfenis uit verleden

Een stabiele omzet en een nettowinst van 196 miljoen euro. Fortis heeft het wel eens beroerder gedaan in het derde kwartaal. Behalve winst uit verzekeringen droeg ook de calloptie op aandelen BNP Paribas bij aan de zwarte cijfers.

"Voor heel 2009 voorzien we nog altijd een premie-inkomen ten minste in lijn met vorig jaar." Een simpele zinsnede, ware het niet dat deze afkomstig is uit het persbericht dat Fortis uitstuurde naar aanleiding van de resultaten over het derde kwartaal.

Een jaar geleden was Fortis een in stukken gereten bankverzekeraar, die wanhopig zocht naar een manier om de woede van aandeelhouders over de snelle ineenstorting te keren. Nu is Fortis voornamelijk een verzekeraar. Een verzekeraar die winst boekt bovendien.

Die zwarte cijfers zijn deels te danken aan de winst op verzekeringsactiviteiten. In het derde kwartaal behaalde Fortis een winst van 143 mln euro op verzekeringen. Ook de premie-inkomsten namen licht toe, met 1 procent.

Over heel 2009 gerekend is vooral de Belgische tak, AG Insurance, de winstmaker. Van de 371 miljoen euro winst in de eerste negen maanden kwam 301 miljoen euro van AG Insurance. En dan vooral uit de levensverzekeringentak. 

AG profiteerde van de stemming op de financiële markten. De kredietportefeuille kan daardoor voor een hoger bedrag in de boeken worden opgenomen.

Het roemruchte verleden van Fortis heeft een aandeel in de winst van nu. Fortis heeft een calloptie op de aandelen BNP Paribas die vandaag nog in handen zijn van de Belgische overheid. De waarde van de opties BNP Paribas stond eind september op 865 miljoen euro voor belastingen. In het derde kwartaal werd de waardering van de calloptie 83 mln euro hoger gezet.

Verleden moet geschiedenis worden
Ondertussen is Fortis Holding bezig om de banden met de bankverzekeraar Fortis verder door te snijden. Zo heeft het concern aangegeven voor 1 miljard aan uitstaande schuld uit de markt te halen. Het gaat om twee obligaties van Fortis, de credit linked structured note en een inflation linked structured note.

Eerder werden ook al de in 2007 opgestarte verzekeringsactiviteiten in Rusland te staken.

Opnieuw legt Fortis nadruk op de solide eigen vermogenspositie. De solvabiliteit voor de verzekeringsactiviteiten heeft het bedrijf verder verhoogd naar 232 procent.

Blik op overnames
Na de forse afslanking vorig jaar denkt Fortis Holding weer aan verder uitbouwen. Fortis-ceo Bart de Smet liet weten een deel van het vrij besteedbare kapitaal (1,3 miljard euro) aan te willen spreken voor overnames. Bij lange na niet voldoende om de complete verzekeringsdivisies over te nemen van bijvoorbeeld ING of RBS, zo liet De Smet weten.






Gerelateerde artikelen