VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tweede Ctac-topman op rij vertrekt na 'verschil van inzicht' over strategie

‘Armoede verbroedert', zei bestuursvoorzitter Bart Hogendoorn van IT-bedrijf Ctac na de slechte resultaten in de eerste helft van 2009. Hij doelde op het contact met klanten. Binnen de organisatie zelf werkt het kennelijk anders. En dus stapt Hogendoorn per direct op.

Volgens een summier dat Ctac dinsdagochtend heeft verzonden, is de reden van de breuk ‘een verschil van inzicht in het aansturen van de organisatie'.

Hogendoorn is na het afscheid van Wil Huijben eind 2007, de tweede topman in korte tijd, die om die reden vertrekt.

Goede start
Bij zijn aanstelling noemde Ctac Hogendoorn een uitstekende kandidaat vanwege zijn internationale, commerciële kennis, zijn ervaring en netwerk. Hogendoorn zou de strategie van Ctac verder vormgeven en de onderneming uitbouwen.

Hogendoorn, die in september 2008 als bestuurvoorzitter van het IT-bedrijf aantrad, ging goed van start. Ctac haalde in 2008 zijn hoogste omzet en winst ooit. En de groei voltrok zich volgens de onderneming ‘over de gehele linie van activiteiten'.

Omslag
In het eerste volle jaar van Hogendoorn kampte Ctac na het piekjaar opeens met tegenvallende resultaten.

Bij de presentatie van de was weliswaar al aangegeven dat het bedrijf in het laatste kwartaal van 2008 en de eerste maanden van 2009 ‘een lichte druk' voelde op omzet en resultaten. Maar zorgwekkend werd dit niet genoemd. ‘We zijn goed gepositioneerd, hebben een gezonde financiële positie en een flexibele kostenbasis', luidde het.

Moeilijke markt
Nog geen zes maanden later zag het er opeens heel anders uit voor de automatiseerder.

Bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers in mei sprak Hogendoorn al van ‘moeilijke marktomstandigheden'. ‘Het is er zeker niet beter op geworden', meldde de topman.

De Nederlandse softwaremarkt had op dat moment volgens de topman te kampen met klanten die bestellingen uitstelden, waardoor er minder werd verkocht. Daarbij waren de kosten om een klus binnen te halen omhoog gegaan, doordat het binnenhalen van werk meer moeite kostte. De prijzen stonden bovendien onder druk. Geen aanleiding voor optimisme, zei Hogendoorn.

Winst vrijwel verdampt
Na de eerste helft van 2009 bleek de boel verder achteruit gehold dan verwacht. De winst bleek bijna verdampt, met krap 90 procent tot 0,3 miljoen euro. ‘Ik moet terugkijken op een mager halfjaar en dat had ik niet verwacht', zei financieel directeur Jan Willem Wienbelt bij de presentatie van de cijfers verbaasd.

Met name lagere marges en lagere bezettingsgraden zetten de winst onder druk. De omzet steeg intussen wel, met 7 procent tot 37,5 miljoen euro.

Rode cijfers
In het derde kwartaal dook Ctac in de rode cijfers. Waar in het recordjaar in dezelfde periode 0,9 miljoen euro winst werd geboekt, resteerde in het derde kwart van 2009 een verlies van 0,6 miljoen euro. De omzet, die in de eerste helft van het jaar nog steeg ten opzichte van 2008, daalde dit kwartaal met 13 procent naar 15 miljoen euro.

Een flinke domper dus, die volgens Ctac in de eerste helft van 2010 niet vergeten zal zijn. Sterker nog, de IT-sector zal voor die tijd geen herstel tonen. Aan het eind van het derde kwartaal meldde Ctac zich voorlopig dan ook vooral te richten op kostenbesparingen.

Tweede topman op rij
Het is nu de vraag waar het verschil in inzicht zit dat tot de breuk met de bestuursvoorzitter heeft geleid. Duidelijk is dat Ctac een andere koers wil varen dan Hogendoorn voor ogen had.

Het is te hopen dat de organisatie haar aandeelhouders snel meer duidelijkheid verschaft. Vooral ook omdat het niet voor het eerst is dat Ctac een topman ziet vertrekken vanwege een verschil van inzicht over het te voeren beleid.

De voorganger van Hogendoorn, Wil Huijben, vertrok om precies dezelfde reden. Volgens leidde ‘een verschil van inzicht over het te voeren beleid' in november 2007 tot zijn vertrek.

Lange termijn
Daarbij bleek vooral een conflict te bestaan tussen Huijben en de raad van commissarissen over het te voeren beleid voor de langere termijn.

Na het vertrek van Huijben in november 2007 nam financieel directeur Jan Willem Wienbelt tijdelijk waar als ceo. Nu is managing director Henny Hilgerdenaar benoemd tot interim-bestuursvoorzitter.

Hilgerdenaar was in de periode van mei 2001 tot augustus 2005 al ceo van het bedrijf. Ctac, dat onder meer SAP-software implementeert, gaat nu op zoek naar een nieuwe topman.



Gerelateerde artikelen